Τα σπίτια της επαρχίας και των προαστίων και γενικά οι μονοκατοικίες είναι περισσότερο ευάλωτες σε εισβολές. Σε ένα διαμέρισμα πόλης, αρκεί να τοποθετήσουμε μία αξιόπιστη πόρτα ασφαλείας και είμαστε σχετικά ασφαλείς.

Μία μονοκατοικία είναι ευάλωτη γιατί έχει πολλά ανοίγματα (Θύρες – παράθυρα – υπόγεια κλπ) και η ασφάλεια της, είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τον ιδιοκτήτη της.

Για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφαλείας σε μία μονοκατοικία, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με την περιμετρική ασφάλεια της κατοικίας μας. Όταν λέμε περιμετρική ασφάλεια εννοούμε την περίφραξη που περιβάλει την μονοκατοικία και ουσιαστικά είναι η πρώτη γραμμή άμυνας που έχουμε με τους κακοποιούς.

Είναι σημαντικό να προστατεύσετε τόσο το σπίτι σας όσο και το χώρο εργασίας σας από ανεπιθύμητους εισβολείς. Οι χώροι εργασίας, όπως οι αυλές αποθήκευσης και οι αποθήκες, μαζί με τα σπίτια μας, αποτελούν  πάντα στόχους για επίδοξους διαρρήκτες.

Η εξασφάλιση της περιμέτρου του ακινήτου μας , είτε πρόκειται για χώρο εργασίας είτε για κατοικία, απαιτεί να γνωρίζουμε πλήρως όλες τις περιοχές και τα όρια του ακινήτου μας και να έχουμε προσδιορίσει όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου. Οπλισμένοι με αυτήν τη γνώση, θα πρέπει να μπορούμε να επιλέξουμε την καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη περίμετρο ασφαλείας.

Τα βήματα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της περιμέτρου.

  1. Πραγματοποιήστε μια περιμετρική έρευνα, εξετάζοντας όλες τις περιοχές του ορίου ιδιοκτησίας σας. Ένα σχέδιο μπορεί να είναι χρήσιμο, ειδικά όταν πρόκειται για μεγαλύτερες μονοκατοικίες.
  2. Καταγράψτε όλες τις εισόδους, τις πόρτες, τις πύλες και τα ανοίγματα.
  3. Εντοπίστε περιοχές που δεν είναι ορατές από το δρόμο ή από το σπίτι. Αυτά είναι πιο ευάλωτα στην επίθεση.
  4. Σημειώστε τις λεπτομέρειες και τη θέση τυχόν περιμετρικής περίφραξης που υπάρχει (π.χ. ύψος φράχτη).
  5. Ομοίως, σημειώστε τις λεπτομέρειες και τις θέσεις οποιουδήποτε περιμετρικού τοιχώματος (σημειώστε τα ύψη του τοίχου).
  6. Προσδιορίστε εάν υπάρχουν επίπεδες στέγες που είναι πιθανώς προσβάσιμες από τους διαρρήκτες.
  7. Σημειώστε τις τοποθεσίες για τυχόν  ύπαρξη σωληνώσεων κοντά στο σπίτι, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναρρίχηση .
  8. Αφού προσδιορίσετε ακριβώς από τι αποτελείται η περίμετρος και ποιες αδυναμίες έχει αυτή, εστιάστε στις αδυναμίες (όπως χαμηλά τοιχώματα ή φράχτες) και καθορίστε τον καλύτερο τρόπο για να τις ενισχύσετε.
  9. Επιλέξτε τις κατάλληλες προφυλάξεις ασφαλείας, για να μην έχετε προβλήματα με τον νόμο.Ενισχύστε τους φράχτες και τους τοίχους σας.

Πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν περίφραξη, τοίχους και φράχτες για να καθορίσουν τα όρια του οικοπέδου τους. Αλλά οι χαμηλοί φράχτες και οι τοίχοι προσφέρουν μηδενική ασφάλεια.

Πρέπει να καλυφθούν κενά στην περίφραξη και να αντικατασταθούν τυχόν κατεστραμμένα πάνελ φράχτη. Ένας καλά διατηρημένος ισχυρός φράχτης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους εισβολείς, που βλέπουν ότι το ακίνητο είναι καλά φροντισμένο, επομένως είναι πιθανό να επιδιώξουν έναν ευκολότερο στόχο.

Εάν η υπάρχουσα περίφραξη ή ο τοίχος σας είναι πολύ χαμηλός, τότε μπορείτε να αυξήσετε το ύψος του προσθέτοντας κάγκελα.

Επένδυση φράχτη ή τοίχου με ράβδους ασφαλείας με καρφιά

Η προσθήκη ράβδων ασφαλείας με καρφιά, αποτρέπει οποιονδήποτε να σκεφτεί να αναρριχηθεί. Μια πολύ αποτελεσματική περίπτωση “ράβδων ασφαλείας με καρφιά” που διατίθενται επίσης για τοίχους είναι η Prikka Strip (ή Prikla Strip). Πρόκειται για χαμηλού κόστους, πλαστικά καρφιά ασφαλείας, που αποτρέπει τους κακοποιούς να εισβάλουν. Για καλύτερα αποτελέσματα κοιτάξτε το COBRA Περιστρεφόμενος μεταλλικός φράχτης προστασίας.

Τα πλαστικά καρφιά είναι πολύ πιο ασφαλή από τα πιο επιθετικά μεταλλικά καρφιά, και γι ‘αυτό συνιστώνται από την αστυνομία.

Βαφή Anti-Climb

Εάν πρέπει να προστατέψετε ένα τοίχωμα από αναρρίχηση, τότε η αντιολισθητική βαφή είναι η απάντηση. Η αντιολισθητική βαφή είναι επίσης πολύ αποτελεσματική σε  σωλήνες αποστράγγισης ή άλλες επιφάνειες που μπορεί να προσελκύσουν προσπάθειες αναρρίχησης.

Το αντι-αναρριχητικό χρώμα ονομάζεται συχνά αντιδιαρρηκτικό χρώμα ή αντι-βανδαλιστικό χρώμα. Είναι μια μορφή βαφής με βάση το πετρέλαιο, χωρίς ξήρανση που εφαρμόζεται παχύ σε τοίχους και επιφάνειες για την αποφυγή αναρρίχησης. Αυτή η απλή προφύλαξη ασφαλείας αποτρέπει τους επίδοξους εισβολείς να αναρριχηθούν σε ψηλότερα σημεία της κατοικίας σας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αντιολισθητική βαφή μπορεί ενδεχομένως να λεκιάσει τα ρούχα, επομένως συνιστάται η παρουσίαση προειδοποιητικών σημάνσεων, που να λένε στους ανθρώπους ότι η επιφάνεια είναι επικαλυμμένη με το υλικό αυτό.

Συνιστάται γενικά να εφαρμόζεται βαφή κατά της αναρρίχησης, μόνο πάνω από 2,4 μέτρα.

Ασφαλείς πύλες και πόρτες

Οι πύλες και οι πόρτες προσελκύουν τους επίδοξους εισβολείς, οπότε είναι σημαντικό αυτές οι είσοδοι να προστατεύονται πολύ καλά.

Βεβαιωθείτε ότι οι πύλες σας είναι κλειστές και κλειδωμένες και ότι οι πύλες είναι αρκετά υψηλές για να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι προαναφερθείσες “ράβδοι ασφαλείας”, είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές στην κορυφή των πυλών. Θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε ισχυρές κλειδαριές στις πύλες σας, καθώς οι αδύναμες κλειδαριές ξεπερνιούνται εύκολα από επαγγελματίες εγκληματίες.

Επιπλέον, μπορείτε να εγκαταστήσετε κάμερες ασφαλείας, να παρακολουθείτε τις εισόδους σας. Αυτό μπορεί να γίνει με ανιχνευτές κίνησης που θα πάρουν – καταγράψουν σε βίντεο κάθε κίνηση που θα γίνει. Οι ανιχνευτές κίνησης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση συναγερμών, προειδοποιώντας σας για κίνηση στις πύλες σας.

Τα φώτα ασφαλείας, που φωτίζουν τις πύλες  και ενεργοποιούνται από την κίνηση, είναι μια άλλη επιπρόσθετη ασφάλεια χαμηλού κόστους, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική.

Οι πόρτες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αυτές είναι συνήθως οι διαδρομές εισόδου που χρησιμοποιούνται από τους διαρρήκτες.

Πολλές από τις προφυλάξεις που ισχύουν για τις πύλες ισχύουν και για τις πόρτες. Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες σας έχουν ισχυρές κλειδαριές και μεντεσέδες και χρησιμοποιήστε ανιχνευτές κίνησης για να ενεργοποιήσετε φώτα ασφαλείας και πιθανώς κάμερες ασφαλείας. Οι αλυσίδες ασφαλείας των θυρών προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας ασφαλείας και οι μπάρες ασφαλείας των θυρών είναι μια άλλη εξαιρετικά αποτελεσματική λύση στην πρόληψη της διάρρηξης.

Αποτρέψτε την πρόσβαση σε επίπεδες στέγες

Εάν υπάρχει η πιθανότητα τα παιδιά να μπουν στον πειρασμό να ανέβουν στην ταράτσα, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη ένα μη επιθετικό εμπόδιο που θα τα αποτρέψει, χωρίς να τα βλάψει.

Οι αντιολισθητικοί κύλινδροι παρέχουν ένα αποτελεσματικό αντι-αναρριχητικό φράγμα χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμό. Το Roller Barrier , σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Insight Security είναι η καλύτερη διαθέσιμη λύση αντιολισθητικών κυλίνδρων που υπάρχει σήμερα. Σε πολλές ξένες χώρες χρησιμοποιούν το Roller Barrier γύρω από σχολεία, εγκαταστάσεις ψυχικής υγείας, δημόσια πάρκα και κτίρια.

Το Roller Barrier έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ευρέως και αποτελεσματικά στις φυλακές.

Αλλά εάν δεν υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να προκληθεί βλάβη σε παιδιά, τότε μπορεί να είναι κατάλληλο ένα πιο επιθετικό, ορατό, φυσικό εμπόδιο.

Οι μεταλλικές αντιολισθητικές ακίδες παρέχουν τόσο ισχυρό οπτικό αποτρεπτικό όσο και αποτελεσματικό φυσικό φράγμα. Τα καρφιά από μέταλλο αντι-αναρρίχησης τύπου Razor Channel ‘W’ έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την προστασία σε στέγες, μπαλκόνια κλπ

Σκύλος φύλακας

Ένας σκύλος (ακόμα και περισσότεροι) είναι ένα σπουδαίο μέτρο περιμετρικής ασφάλειας. Η «δουλειά» του είναι να ειδοποιήσει ότι κάτι συμβαίνει, ώστε να αναγκάσει τον παρείσακτο να υποχωρήσει.

Είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε αναρτημένη πινακίδα με την προειδοποίηση ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΥΛΟΣ στην είσοδο της κατοικίας μας.

Βεβαιωθείτε ότι οι περαστικοί έχουν προειδοποιηθεί, μέσω κατάλληλης σήμανσης.

Βεβαιωθείτε ότι οι προφυλάξεις που εγκαθιστάτε δεν εγκυμονούν κίνδυνο τραυματισμού σε αθώους περαστικούς.

Σεισμικοί αισθητήρες για περιμετρική ασφάλεια

Τανταλίδης Μ.