Τι να κάνετε όταν ένας εισβολέας βρίσκεται στο σπίτι σας

1. Επαληθεύστε γρήγορα την παρουσία του.

Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας, οπότε να είστε γρήγοροι στον έλεγχο. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και ακούστε προσεκτικά ή ελέγξτε για ειδοποιήσεις από κάμερες ασφαλείας  ή βίντεο από το έξυπνο κουδούνι σας.

Δείτε αν μπορείτε να ξεχωρίσετε περίεργες αντιδράσεις των κατοικίδιων σας (ανησυχία, περίεργα γαυγίσματα) , ήχους από σπασμένα γυαλιά, άνοιγμα πόρτας ή κάποιο ήχο από μετακίνηση επίπλων.

2. Μείνετε ήρεμοι

Σε τρομακτικές καταστάσεις, είναι φυσιολογικό να αυξάνεται η αδρεναλίνη και ο καρδιακός  ρυθμός σας. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσετε, ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε τι θα κάνετε στη συνέχεια.

3. Κοιτάξτε εάν μπορείτε να δραπετεύσετε

Εάν επιβεβαιώσετε ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι σας ή εάν εξακολουθείτε να το υποψιάζεστε μετά από μια παύση, βρείτε αμέσως μια διέξοδο. Αναζητήστε παράθυρα από τα οποία μπορείτε να βγείτε με ασφάλεια ή μέρη για απόκρυψη εάν δεν μπορείτε να αποδράσετε.

4. Μπείτε σε ένα ασφαλές δωμάτιο αν δεν μπορείτε να ξεφύγετε

Εάν ο εισβολέας βρίσκεται μέσα στο σπίτι και δεν μπορείτε να βγείτε από ένα παράθυρο, κλειστείτε σε ένα μπάνιο, υπνοδωμάτιο ή ακόμα και σε μια ντουλάπα. Κλειδώστε την πόρτα και, αν είναι δυνατόν, φράξτε την. Αν έχετε οικονομική άνεση επενδύστε σε ένα δωμάτιο πανικού.

5. Καλέστε την αστυνομία

Να έχετε αποθηκευμένο στο τηλέφωνο σας το τηλέφωνο του τοπικού αστυνομικού τμήματος.  Να είσαστε έτοιμοι να αναφέρετε :

  • Διεύθυνση της κατοικίας σας
  • Τον αριθμό τηλεφώνου και το όνομά σας
  • Ποιος άλλος είναι στο σπίτι μαζί σας
  • Περιγραφή του εισβολέα, συμπεριλαμβανομένων των ενδυμάτων, του φύλου, του χρώματος των μαλλιών, του ύψους, του βάρους, της φυλής και ανεξάρτητα από το αν είναι οπλισμένοι ή όχι να αναφέρετε ότι είναι οπλισμένοι, άλλωστε και μία “σκύλα” μπορεί να σκοτώσει.

Μετά μείνετε ήσυχοι και περιμένετε βοήθεια.

6. Μείνετε ήσυχοι και ακολουθήστε τις οδηγίες

Αν δεν αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με τους εισβολείς, τότε μείνετε ήρεμοι και ακολουθήστε τις οδηγίες τους. Δηλώστε τους ότι θα συνεργαστείτε, ότι  δεν έχετε πρόθεση να προβάλετε αντίσταση και δεν υπάρχει λόγος να σας κάνουν κακό. Προέχει πάντα η εξασφάλιση της ζωή σας.

7. Κρατήστε σημειώσεις αμέσως μετά

Πρέπει να  είστε σε θέση να απομνημονεύστε τα πάντα. Να δώσετε λεπτομερή περιγραφή του βάρους, του φύλου, του ύψους, της ενδυμασίας (ρούχων), των οχημάτων και της κατεύθυνσης της διαφυγής τους κλπ

Θα διευκολύνει την αστυνομία να εντοπίσει τον εισβολέα.

Τανταλίδης Μ.