You are currently viewing Πώς να επιλέξετε το σωστό λουκέτο

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους θα χρειαστείτε ένα λουκέτο :

  • για την πρόληψη της κλοπής.
  • για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε μια περιοχή ή ένα αντικείμενο.

Έτσι, όταν επιλέγετε το λουκέτο σας, βεβαιωθείτε ότι θα κάνει τη δουλειά για την οποία το θέλετε.

Ακολουθούν μερικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή :

  • Σκεφτείτε – πόσο πολύτιμο είναι το αντικείμενο που θέλετε να ασφαλίσετε; Εάν είναι πολύτιμο, οι πιθανότητες είναι οι κλέφτες ή οι εισβολείς θα είναι πιο αποφασισμένοι – γι ‘αυτό αγοράστε ένα ακριβό λουκέτο υψηλής ασφάλειας. Σκεφτείτε το ως επένδυση που κάντε μόνο μία φορά. Εάν δεν είναι τόσο πολύτιμο, η πιθανότητα κλοπής είναι χαμηλότερη, οπότε χρησιμοποιήστε ένα «φθηνότερο» λουκέτο χαμηλότερης ποιότητας.

 

  • Μην σκέφτεστε μόνο το λουκέτο – σκεφτείτε με τι θα λειτουργήσει “παρέα” με το λουκέτο (Αλυσίδα – Γωνίες – Κουφώματα) . Είναι αρκετά ισχυρή η αλυσίδα ή η γωνία που θα κλειδώσει το λουκέτο; Είναι το πλαίσιο της πόρτας ή και η ίδια η πόρτα είναι αρκετά ανθεκτικά  και ταιριάζουν οι γύρω δομές και εξαρτήματα με την “αξιολόγηση ασφαλείας” του λουκέτου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε; Και πάλι, λάβετε υπόψη την τιμή του αντικειμένου που θέλετε να ασφαλίσετε. Δεν έχει νόημα να αγοράσετε λουκέτο στρατιωτικό με βαθμό «Rotalok» για να το χρησιμοποιήσετε με μια ξύλινη πόρτα κήπου ή με μία αλυσίδα από την B&Q. Να σκέφτεστε πάντα – ποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος;

 

  • Το λουκέτο πρέπει να πληροί συγκεκριμένη βαθμολογία ασφάλισης; Ένα λουκέτο πρέπει να έχει “βαθμολογία ασφαλείας” είτε με τα πρότυπα «Sold Secure» είτε «CEN». Ένα λουκέτο με πάχος αγκίστρου μικρότερο από 11 mm είναι απίθανο να ικανοποιήσει ακόμη και το χαμηλότερο από αυτά, που ορίζουν τα πρότυπα ασφαλείας.

 

  • Το λουκέτο φαίνεται κατάλληλο για τη δουλειά; Το μέγεθος και μόνο δεν είναι μια αξιόπιστη ένδειξη όταν πρόκειται για απόδοση ή αποτελεσματικότητα λουκέτων, αλλά προφανώς η χρήση ενός αδύνατου λουκέτου 4 mm με μία χονδρή αλυσίδα ή το αντίστροφο, δεν θα φαίνεται σωστό.



 Η προέλευση του λουκέτου χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και της Αιγύπτου, ωστόσο έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τότε.

Τα μοντέρνα λουκέτα διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιπέδων ασφαλείας. Με τιμές που κυμαίνονται από μόλις μισό ευρώ έως πάνω από 400 ευρώ ή και περισσότερα, η επιλογή λανθασμένου τύπου λουκέτου θα μπορούσε να είναι ένα δαπανηρό λάθος.

Ένα λουκέτο έχει τρία κύρια συστατικά. το σώμα , τον δεσμό – κρίκο και τον μηχανισμό κλειδώματος, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και άλλα χαρακτηριστικά όπως ένα αδιάβροχο περίβλημα, προστασία από τρυπάνι ή προστασία κατά της κοπής κ.λπ.

Το συνολικό επίπεδο ασφάλειας που θα παρέχει το λουκέτο σας, εξαρτάται από την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά καθενός από τα στοιχεία αυτά, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν μαζί σαν σύνολό.

Οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στα κύρια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός λουκέτου .

1. Πώς μπορείτε να δείτε ποιο επίπεδο ασφάλειας προσφέρει ένα λουκέτο;

Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν έναν οδηγό “Αξιολόγηση ασφάλειας” για τα λουκέτα γενικής χρήσης (αυτό τυπώνεται συχνά στη συσκευασία λιανικής πώλησης). Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενιαίο βιομηχανικό πρότυπο για τέτοιες αξιολογήσεις, οπότε ο κατασκευαστής “A” μπορεί για παράδειγμα να βαθμολογήσει τα λουκέτα του από 1-20, ενώ ο κατασκευαστής “B” μπορεί να βαθμολογήσει το δικό του από 1-10.

Στα λουκέτα γενικής χρήσης, επομένως, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος σύγκρισης λουκέτων από διαφορετικούς κατασκευαστές. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει εγγύηση ότι ένα λουκέτο με βαθμολογία ασφαλείας «15» από έναν κατασκευαστή είναι ισχυρότερο ή πιο ασφαλές από ένα λουκέτο με βαθμολογία του “5” από άλλον κατασκευαστή.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο αξιόπιστες αξιολογήσεις οι οποίες προσφέρουν έναν καλό οδηγό για το επίπεδο ασφαλείας ενός λουκέτου: Τις βαθμολογίες ” Sold Secure ” και ” CEN ” (Ευρωπαϊκό πρότυπο).

Αξιολογήσεις ασφαλείας “Sold Secure” – Έχει τρεις κατηγορίες. Χρυσό, Ασημί και Χάλκινο, με κάθε κατηγορία να υπόκειται και να αποδεικνύεται ότι αντέχει σε όλο και πιο σκληρά επίπεδα επίθεσης. (“Gold” είναι η υψηλότερη βαθμολογία).

Βαθμολογίες ασφαλείας “CEN” – Κατηγοριοποιούνται ομοίως από CEN 3 έως CEN 6, με κάθε κατηγορία να αντέχει στις σχετικές δοκιμές επίθεσης. (Το CEN 6 είναι το υψηλότερο).

2. Ποιο είναι το σωστό μέγεθος λουκέτου (σώμα);

Ποιο μέγεθος χρειάζεστε, συχνά καθορίζεται από τη χρήση του λουκέτου σας. Προφανώς δεν θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο χοντρό λουκέτο για να κλειδώσετε τη βαλίτσα σας, αντίθετα μια αδύναμη κλειδαριά (λουκέτο) αποσκευών θα φαινόταν γελοία για την ασφάλιση της μηχανής σας.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως: Είναι το σώμα κατάλληλο (αρκετά μεγάλο / αρκετά μικρό) για χρήση με την αλυσίδα (μικρός ή μεγάλος δεσμός του λουκέτου) – Μπορεί να χωρέσει σε περιορισμένο χώρο;

Όταν επιλέγετε το λουκέτο σας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι μόνο το μέγεθος δεν αποτελεί εγγύηση αντοχής ! Η αγορά ενός μεγάλου λουκέτου στην τοπική αγορά για λίγα ευρώ θα αποδειχθεί ένα λάθος και μια κακή επένδυση – η παλιά παροιμία “Παίρνετε αυτό που πληρώνετε”, ισχύει σίγουρα για τα προϊόντα ασφάλειας !

3. Τι σχήματα σώματος λουκέτου υπάρχουν;

Με απλούς όρους, τα λουκέτα εμπίπτουν σε 4 μεγάλες κατηγορίες ή σχήματα. Discus, Λουκέτα τάκοι, Συμβατικά λουκέτα και Shackleless ( με κρυφό δεσμό ).

Λουκέτα τύπου Discus ( ή κυκλική ή στρογγυλή αλυσίδα) – Δεν έχουν γωνίες, επομένως χρησιμοποιούνται συχνά με αλυσίδες και καλώδια ασφαλείας, καθώς αποτελούν δημοφιλή επιλογή για την ασφάλιση θυρών σε υπόστεγα και καλύβες παραλίας, κ.λπ.




Λουκέτα τάκος

– Χρησιμοποιούνται συνήθως για να ασφαλίζουν τα εξωτερικά (ή εσωτερικά) ρολά ασφαλείας που είναι τοποθετημένα στα καταστήματα. Είναι επίσης δημοφιλείς για χρήση σε θέσεις στάθμευσης, αλυσίδες ασφαλείας μοτοσικλέτας κ.λπ.

Τα λουκέτα τάκος είναι πιο ασφαλή, καθώς και να κοπεί ο τάκος, αν έχετε διαλέξει το κατάλληλο σε μέγεθος λουκέτο, είναι δύσκολο να ξεκλειδώσει γιατί τότε πρέπει αν γίνει πλήρης κοπή του λουκέτου.

 

Τα κλασικά λουκέτα  – Έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από εφαρμογές χαμηλής ασφάλειας, όπως κλείδωμα της εργαλειοθήκης σας, έως χρήσεις υψηλής ασφάλειας, όπως η ασφάλιση των εργοστασιακών πυλών ή προστασία μοτοσικλετών.

Τα λουκέτα αυτά κλειδώνουμε με κρίκο – δεσμό. Ο κοινός κρίκος έχει την αδυναμία, ότι αν κοπεί, ανοίγει εύκολα μετά το λουκέτο. Βέβαια κάποια νέα λουκέτα με κρίκο προσπαθούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, κρύβοντας όσο γίνεται τον κρίκο εσωτερικά στο λουκέτο (λουκέτα κλειστού τύπου – Close Shackle). Έτσι και να κοπεί ο κρίκος είναι πολύ δύσκολο να βγει το λουκέτο.

Φυσικά υπάρχουν λουκέτα με κρίκο από ισχυρό ατσάλι και δεν μπορούν να κοπούν με κόφτη μπετού, παρά μόνο με ειδικό πριόνι και αυτό με μεγάλη προσπάθεια.

Λουκέτα με κρυφό δεσμό – Αυτό είναι λίγο παραπλανητικό, καθώς το λουκέτο έχει φυσικά δεσμό και βρίσκεται στην κάτω πλευρά του σώματος κλειδαριάς και ως εκ τούτου δεν φαίνεται. Αυτός ο τύπος λουκέτου μπορεί να είναι στρογγυλός (όπως αυτός που απεικονίζεται) ή ορθογώνιος, αλλά συνήθως. Λόγω του σχεδιασμού τους, αυτές οι μονάδες είναι δύσκολο να δεχθούν επίθεση.

Shackleless (or Hidden shackle) Padlocks

 

4. Από τι υλικό μπορεί να είναι το σώμα του λουκέτου;

α. Σιδερένια

Τα σιδερένια λουκέτα είναι τα πιο απλά . Έχουν μικρή αντοχή, είναι εντελώς ακατάλληλα για εξωτερικές συνθήκες αφού οξειδώνονται. Τα μόνα τους πλεονεκτήματα είναι το πολύ μικρό τους κόστος και ότι βγαίνουν σε αρκετά χρώματα.

β. Ορειχάλκινα λουκέτα

Ορειχάλκινα είναι τα περισσότερα λουκέτα που κυκλοφορούν. Από ορείχαλκο είναι συνήθως μόνο το κύριο μέρος (σώμα). O κρίκος ή ο πείρος είναι συνήθως από κάποιο κράμα ατσαλιού. Έχουν μικρό κόστος συνήθως και έχουν μέτρια αντοχή στις εξωτερικές συνθήκες.

Αν και υπάρχουν αρκετοί τύποι ορείχαλκου αν έρθουν σε επαφή με άλλα μέταλλα που σκουριάζουν όπως η αλυσίδα, αρχίζουν να σκουριάζουν με τον καιρό. Συνήθως τα πιο οικονομικά μοντέλα έχουν εσωτερικά μεταλλικά μέρη που σκουριάζουν.



γ. Λουκέτα από μασίφ ανοξείδωτο ατσάλι

Τα ατσάλι είναι το βασικό υλικό κατασκευής των λουκέτων ασφαλείας. Έχουν μεγαλύτερο κόστος, από τα ορειχάλκινα και τα σιδερένια αλλά είναι αρκετά πιο ασφαλή. Βέβαια το ατσάλι είναι ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα, μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στη σκληρότητα και την αντοχή.

Έτσι μπορείτε να δείτε 2 λουκέτα που υποστηρίζουν ότι είναι από 100% ατσάλι και να νομίζετε ότι είναι ίδια, αλλά το ένα να έχει έως και διπλάσια αντοχή από το άλλο.

Το ατσάλι δεν είναι από μόνο του ανοξείδωτο. Χρειάζεται τη προσθήκη χρωμίου για να γίνει ανοξείδωτο.

Μόνο αν λέει Stainless ή Inox σημαίνει ότι δεν σκουριάζει.

δ. Επιχρωμιωμένα 

Τα επιχρωμιωμένα λουκέτα είναι ορειχάλκινα ή σιδερένια λουκέτα που έχουν επίστρωση χρωμίου για μεγαλύτερη προστασία από τις εξωτερικές συνθήκες, μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη εμφάνιση.

ε. Ειδικά μείγματα ατσαλιού

Μια πολύ καλή επιλογή ασφάλειας, κατάλληλα για εξωτερικές συνθήκες , αν και υπάρχουν διάφορες ποιότητες.

στ. Λουκέτα τιτανίου

Το καλύτερο υλικό για τη κατασκευή ενός λουκέτου. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό αλλά αρκετά ελαφρύ.
Έτσι τα λουκέτα τιτανίου σε σύγκριση με ένα λουκέτο ατσαλιού, είναι εξίσου ανθεκτικά, πιο ελαφριά και πιο οικονομικά. Βέβαια δεν είναι όλα φτιαγμένα από καθαρό τιτάνιο. Τις περισσότερες φορές είναι από κάποιο ειδικό κράμα, με βάση το τιτάνιο, που έχει ακόμα καλύτερες ιδιότητες.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον μηχανισμό κλειδώματος

Απλό Κλειδί

Τα λουκέτα με απλό κλειδί, είναι πιο εύκολα να παραβιαστούν. Ακόμα και με συνδετήρα (υπάρχουν και ειδικά kit για κλέφτες) μπορούν να παραβιαστούν. Καλό είναι να τα αποφεύγεται, αν υπάρχει φόβος διάρρηξης.

Κλειδί πλακέ ασφαλείας

Το κλειδί πλακέ ασφαλείας, είναι πιο δύσκολο στη παραβίαση. Σε μερικά πιο εξελιγμένα είναι σχεδόν αδύνατη. Βέβαια μπορούν να αντιγραφούν και να φτιαχτεί αντικλείδι.

Κλειδί ασφαλείας που δεν αντιγράφεται

Τα κλειδιά ασφαλείας που δεν αντιγράφονται είναι πολύ δύσκολο να παραβιαστούν και είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί αντικλείδι. Προσοχή μην τα χάσετε τα κλειδιά αυτά.

Κλειδί με συνδυασμό

Τα λουκέτα με συνδυασμό είναι μια καλή λύση για να απαλλαγούμε από τα κλειδιά. Ακόμα και δεκάδες λουκέτα να έχουμε, μπορούμε απλώς με ένα κωδικό/συνδυασμό να τα ανοίγουμε όλα.

Βέβαια έχουν το μειονέκτημα, ότι μπορούν να παραβιαστούν με λίγη επιμονή, δοκιμάζοντας ένα ένα όλους τους κωδικούς. Ειδικά τα λουκέτο με 3ψήφιο συνδυασμό, μπορούν να ανοίξουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Κλειδί με μαγνητικό κλείδωμα

Στην αρχή της κυκλοφορίας του, μπέρδεψε τους διαρρήκτες. Σήμερα όμως  μπορούν να ανοίξουν εύκολα με την βοήθεια μικρών μαγνητών.

Ίσως με το κλειδί αυτό μπορέσετε να αποφύγετε παραδοσιακούς κλέφτες.

Τανταλίδης Μ.

 

Τρόποι παραβίασης λουκέτων