Διαβάζουμε σε πολλές ιστοσελίδες σαν βασικό μέτρο ασφαλείας για ένα σπίτι να είναι η εγκατάσταση ενός συναγερμού.

Στο παρόν άρθρο δεν θα διαφωνήσουμε για την αναγκαιότητα του, αφού και εμείς το προτείνουμε σαν μέτρο, στην ενίσχυση της ασφάλειας μας, αλλά θα διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις για να συμβάλουμε και να διορθωθούν τα “τα κακώς κείμενα” του συναγερμού.

Πριν αρχίσουμε να καταθέτουμε τις σκέψεις μας θα πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι συναγερμός.

Με τον όρο “συναγερμός ασφαλείας” αναφερόμαστε στο ηλεκτρονικό σύστημα εκείνο που προειδοποιεί με δυνατό ήχο (σειρήνα) ότι υπάρχει προσπάθεια παραβίασης ή και παραβίαση του χώρου που είναι εγκατεστημένος.

Ένας συναγερμός (βασικός) αποτελείται από ένα τροφοδοτικό, ανιχνευτές κίνησης, από μαγνητικές επαφές για πόρτες και παράθυρα , από σειρήνα και φυσικά από μία μονάδα ελέγχου.

Συνήθως η εταιρία που θα κάνει την εγκατάσταση του, εγκαθιστά : Την μονάδα ελέγχου, κοντά στην πόρτα (για να μπορεί να γίνει γρήγορα η αφόπλιση του), μία εξωτερική σειρήνα και μία εσωτερική, μαγνητικές επαφές σε κάθε πόρτα εισόδου στην οικία μας και έναν ανιχνευτή κίνησης στο σαλόνι.

Πρώτη περίπτωση, είμαστε μέσα στο σπίτι με οπλισμένο συναγερμό.
Ο ληστής δεν θα μπει στην διαδικασία να τον παρακάμψει – Θα ασκήσει ωμή βία.

Εμείς οπλίζουμε τον συναγερμό μας και πάμε για ύπνο (ναι εκεί έχουμε φτάσει να βάζουμε συναγερμό για να κοιμηθούμε). Έξω από την κεντρική πόρτα του σπιτιού μας ένας ληστής προσπαθεί να εισέλθει στο σπίτι μας.

Για να αρχίσει η σειρήνα του συναγερμού να “χτυπά”, θα πρέπει να δώσει σήμα είτε μία από τις μαγνητικές επαφές είτε ο ανιχνευτής κίνησης.

Το σήμα θα δοθεί στην περίπτωση που ο ληστής σπάσει ή ανοίξει την πόρτα μας και τότε οι μαγνήτες θα απομακρυνθούν από την θέση τους και θα αρχίσει να χτυπά η σειρήνα.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ληστής θα χρειαστεί 3” να έρθει στην κρεβατοκάμαρα πάνω από το κρεβάτι μας. Στο χρόνο αυτό, εμείς στην καλύτερη περίπτωση θα προλάβουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και χωρίς ακόμα να αποκτήσουμε αίσθηση της πραγματικότητας θα έχουμε δεχθεί τα πρώτα καθοριστικά χτυπήματα χωρίς να έχουμε χρόνο αντίδρασης.

Ο συναγερμός συνεχίζει να χτυπά και είτε τον απενεργοποιούμε εμείς με την υπόδειξη του ληστή είτε συνεχίζει να χτυπά. Σε 5′ έως 10′ ο ληστής θα έχει καταφέρει την αποστολή του, μέχρι στην “καλύτερη περίπτωση” να έρθει η αστυνομία ανταποκρινόμενη στην κλήση του συναγερμού.

Ένας επαγγελματίας ληστής ξέρει σε κάθε περιοχή την ανταπόκριση (σε χρόνο) που έχει το τοπικό τμήμα στην κλήση του συναγερμού και ολοκληρώνει την δράση του πριν εμφανιστεί το περιπολικό της αστυνομίας.

Alarms Kent

Φυσικά υπάρχει η περίπτωση που παρότι χτύπησε ο συναγερμός αγνοήθηκε (από εταιρία σημάτων – αστυνομία – γείτονες) και ο ληστής κάνει “πάρτι” για ώρες, βασανίζοντας εμάς και την οικογένεια μας.

* Ο συναγερμός αγνοείται γιατί δεν έχουμε γείτονες κοντά ή δεν ενδιαφέρονται στο άκουσμα του από φόβο ή συνήθεια. Το αστυνομικό τμήμα δεν έχει πληροφορηθεί την ληστεία ή ακόμα και αν την έχει πληροφορηθεί δεν την αξιολόγησε σωστά. Η τηλεφωνική γραμμή του συναγερμού δεν έστειλε σήμα στην εταιρία σημάτων. Δεν έχουμε συμβόλαιο με εταιρία σημάτων κλπ

Δεύτερη περίπτωση, είμαστε μέσα στο σπίτι με οπλισμένο συναγερμό.
Ο ληστής θα μπει στην διαδικασία να τον παρακάμψει.

Ο ληστής απενεργοποιεί την εξωτερική σειρήνα (κόβοντας το καλώδιο τροφοδοσίας ή ψεκάζοντας την με ειδικό αφρό ή ποντίζοντας την σε κουβά με νερό κλπ) στην συνέχεια σπάει ή ανοίγει την πόρτα μας. Η συνέχεια είναι σαν την προηγούμενη περίπτωση. Απλά ο ληστής μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο στην διάθεση του για να ολοκληρώσει το έργο του, αφού οι γείτονες ή οι περαστικοί δεν θα καταλάβουν τι διαδραματίζεται στο σπίτι σας.

Τρίτη περίπτωση, δεν είμαστε μέσα στο σπίτι και έχουμε οπλισμένο συναγερμό.
Ο διαρρήκτης δεν θα μπει στην διαδικασία να τον παρακάμψει – Θα ασκήσει ωμή βία.

Ο χρόνος, ο χρόνος, ο χρόνος είναι ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία μίας διάρρηξης. Όσο περισσότερο χρόνο έχει στην διάθεση του ο διαρρήκτης να δουλέψει ανενόχλητος τόσες περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει μαζί του. Ακόμα και σε μία θωρακισμένη πόρτα να βρεθεί θα καταφέρει να την ανοίξει σε 2 με 3 ώρες. Ο συναγερμός θα χτυπήσει αφού η πόρτα ή το παράθυρο δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την τέλεση της διάρρηξης. Η αστυνομία ή εταιρία σημάτων θα ειδοποιηθούν αφού έχει μπει ο διαρρήκτης και δουλεύει στο σπίτι μας. Μία τυπική διάρρηξη διαρκεί από 5′ έως 10′, η αστυνομία θα έρθει μετά το πέρας της διάρρηξης απλά για να αρχίζει την διαδικασία εξιχνίασή της.

Τέταρτη περίπτωση, δεν είμαστε μέσα στο σπίτι και έχουμε οπλισμένο συναγερμό.
Ο ληστής θα μπει στην διαδικασία να τον παρακάμψει.

Απλά ο διαρρήκτης σε αυτή την περίπτωση λογικά θα έχει περισσότερο χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

 

Διαβάζοντας τα παραπάνω θα αναρωτηθούμε τι τον χρειαζόμαστε τον συναγερμό αφού τελικά δεν θα μας ωφελήσει στην προστασία μας. Λάθος. Ο συναγερμός είναι ένα εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο η χρησιμότητα του εξαρτάται από την ορθή χρήση του.

Από αυτά που διαβάσαμε έγινε κατανοητό πως ο συναγερμός ενεργοποιείται αφού έχει γίνει η παραβίαση και μετά, ο χρόνος της ληστείας ή της διάρρηξης, με την άφιξη της αστυνομίας, είναι μικρότερος, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να έρθει το ιππικό (αστυνομία) για να μας βοηθήσει.

Ακόμα ο ληστής μας πιάνει κυριολεκτικά στον ύπνο χωρίς να έχουμε χρόνο αντίδρασης. Άλλο είναι ένας ιδιοκτήτης κοιμισμένος στο κρεβάτι του και άλλο είναι ένας ιδιοκτήτης σε εγρήγορση πίσω από την πόρτα του. Κανένας ληστής ή σχεδόν κανένας, δεν θα επιχειρήσει ληστεία αν ξέρει ότι τον περιμένουμε και η “αυτοάμυνα” είναι με το μέρος του βαλλόμενου.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι να αυξήσουμε τον χρόνο της τέλεσης της διάρρηξης και να την επισημάνουμε (σε εμάς, στους γείτονες, εταιρία σημάτων, αστυνομία) πριν ακόμα αυτή ξεκινήσει και η πόρτα μας ακόμα υφίσταται ανάμεσα σε εμάς και τους κακοποιούς.

Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να στήσουμε τον συναγερμό έξυπνα και αιρετικά. Οι πόρτες και τα παράθυρα μας θα πρέπει να τα εφοδιάσουμε με αντικραδασμικές επαφές που θα ενεργοποιούνται με την χρήση βίας πάνω στην πόρτα ή τα παράθυρα μας.

Στην περίπτωση που μένουμε σε μονοκατοικία με αυλή, τότε ένας καλός ανιχνευτής κίνησης (που να στοχεύει εξωτερικά) σε κάθε άνοιγμα του σπιτιού μας είναι η ιδανικότερη λύση. Αφού ο συναγερμός θα ηχήσει πριν ο κακοποιός “δει” την πόρτα ή το παράθυρό μας.

Αν αποφασίσουμε αυτό το μέτρο ασφάλειας τότε θα πρέπει να επιλέξουμε ένα πολύ καλό ανιχνευτή κίνησης, που θα μας δίνει λιγότερους ψεύτικους συναγερμούς. Αν θέλουμε να είμαστε πιο σοβαροί θα μπορούσαμε τους ανιχνευτές κίνησης να τους συνδέσουμε ξεχωριστά με μία καλή σειρήνα και τις αντικραδασμικές επαφές ή τους αισθητήρες κίνησης που βρίσκονται στο εσωτερικό του σπιτιού μας να είναι επάνω στο κύριο συναγερμό που μπορεί να είναι συνδεδεμένος με την εταιρία σημάτων ή την αστυνομία.

Ο χρόνος της ληστείας ή της διάρρηξης αρχίζει με την εμφάνιση του κακοποιού και όχι μετά την δράση του.

Ποτέ δεν ανακοινώνουμε σε κανένα τον συναγερμό που έχουμε (τύπο – είδος – καλώδια – αισθητήριες).

Τανταλίδης