Το μεγαλύτερο μέρος των διαρρηκτών για να μπει στο σπίτι μας αποφασίζει (σε ποσοστό 56%) να το κάνει από την πόρτα (κύρια ή δευτερεύουσα).

Με μία κλωτσά σε μία αδύναμη πόρτα σε λίγα δευτερόλεπτα είναι μέσα στο σπίτι σου.

Ο λόγος επιλογής της πόρτας για να μπει κάποιος στο σπίτι μας είναι θέμα ψυχολογίας του εγκληματία. Ο διαρρήκτης σε ένα ξένο χώρο αισθάνεται ανασφάλεια (ακόμα και ο επαγγελματίας), θέλει λοιπόν μετά το πέρας της δραστηριότητας του, αλλά και στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, να μπορεί να έχει γρήγορη διαφυγή. Ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρει να “τρυπώσει” από άλλο μέρος του σπιτιού μας, πάντα ανοίγει χώρο διαφυγής, ο οποίος φυσικά περιλαμβάνει την πόρτα.

Η πόρτα είναι το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε όταν σχεδιάζουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Για να ασφαλίσουμε το σπίτι μας πρέπει να μεριμνήσουμε πως θα κάνουμε δύσκολη την ζωή του διαρρήκτη όταν ασχοληθεί με την πόρτα μας. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ένα περιστατικό που έγινε κάπου στις αρχές του 2010 :

Μία συμμορία κακοποιών αποφάσισε να “μπουκάρει” σε ένα οικόπεδο με δύο κατοικίες (οι ιδιοκτήτες ήταν αδέρφια) στο πρώτο σπίτι που πήγαν είχε θωρακισμένη πόρτα και  αφού «επεξεργάστηκαν» για λίγο την πόρτα έφυγαν και άνοιξαν το διπλανό σπίτι που δεν είχε ασφαλή πόρτα. Η συνέχεια είναι τραγική, τους αντιλήφθηκε ο ιδιοκτήτης,  τον συνάντησαν στο υπνοδωμάτιο του και μετά από αντίδραση του, τον σκότωσαν, χωρίς να προλάβουν να κλέψουν κάτι…

Τρόπος παραβίασης εξωτερικής πόρτας

Για να δούμε πώς μπορούν να την παραβιάσουν λοιπόν, ώστε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.Το πρώτο που θέλει να κάνει ο διαρρήκτης είναι να την σπάσει με μία κλωτσιά. Ναι είναι εφικτό, με μία δύο κλωτσιές μπορεί να την παραβιάσει.

Πολιορκητικός κριός

Ίσως να θέλει την σπάσει με κάποιο μικρό “πολιορκητικό κριό” όπως έχουν οι αστυνομικοί ή οι πυροσβέστες.

Η δεύτερη σκέψη του είναι με ένα μοχλό (λοστό) να ασκήσει δύναμη κοντά στο σημείο κλειδώματος και να την ανοίξει σαν κονσέρβα.

Η τρίτη του σκέψη είναι να ασχοληθεί με την κλειδαριά της πόρτας (κύλινδρος, αφαλός κλπ)  ώστε να την παραβιάσει σαν κύριος. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί χρόνο.  Μία ώρα για μία απλή κλειδαριά ασφαλείας σε μία ξύλινη πόρτα και έως δύο ώρες για κλειδαριά θωρακισμένης πόρτας. Ο χρόνος αυτός αφορά “κλειδαριές ασφαλείας”, γιατί στις απλές κλειδαριές του εμπορίου η παραβίαση τους είναι θέμα λίγων δευτερολέπτων.

Οι κλειδαριές τύπου χρηματοκιβωτίου. Σήμερα μπορούν εύκολα να παραβιαστούν. Οι διαρρήκτες ανακάλυψαν το εργαλείο και η διάρρηξης αυτής της κλειδαριάς είναι “παιχνιδάκι”.

Σε όλα αυτά που σκέφτεται να κάνει με την πόρτα μας, έχει δύο μεγάλους εχθρούς, τον χρόνο και τον θόρυβο. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι ικανοί να τον στείλουν φυλακή ή να τον “περιποιηθεί” κανένας κυνηγός ιδιοκτήτης (δεν το προτείνουμε).Ο διαρρήκτης θα επιλέξει την μέθοδο – σκέψη που θα ελαχιστοποιήσει τους δύο κινδύνους που προαναφέραμε.

Η επιλογή του εξαρτάται από την πόρτα που έχει μπροστά του.

Σε μία κούφια ξύλινη πόρτα, θα της δώσει μία κλωτσιά και θα μπει στο σπίτι μέσα σε 2” ενώ σε μία θωρακισμένη (με καλή εγκατάσταση)

Ξύλινη κούφια πόρτα

θα επιλέξει να ασχοληθεί με την κλειδαριά της ώστε να ξεκλειδώσει τους πείρους της πόρτας> Φυσικά θα χρειαστεί από 1 έως 2 ώρες ανάλογα την κλειδαριά που έχετε αλλά και πόσο επαγγελματίας είναι.

Η δική μας πρόνοια είναι να αυξήσουμε στο μέγιστο τους δύο αυτούς παράγοντες ώστε να κάνουμε τον διαρρήκτη να εγκαταλείψει. Μία καλή πόρτα θα τον κάνει να περάσει περισσότερο χρόνο μπροστά της και τελικά για να την ανοίξει θα πρέπει να κάνει θόρυβο.

Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν κάποια gadgets που θα ασφαλίσουν την πόρτα σας από ωμή βία. Ακόμα και αν η πόρτα μας είναι μία απλή ξύλινη (μασίφ) πόρτα. Τα gadgets αυτά δεν θα σας παρέχουν καμία ασφάλεια αν η πόρτα σας είναι κούφια ακόμα και αν το εξωτερικό περίβλημα είναι από μέταλλο.

Πολλά gadget σας τα έχουμε παρουσιάσει στην ιστοσελίδα μας.

α. Defender Security Satin Nickel

β. Ατσάλινη μπάρα ασφαλείας για πόρτες

γ. Στήριγμα πόρτας NIGHTLOCK

Μέτρα προστασίας εξωτερικής πόρτας

  1. Θωρακισμένες πόρτες με επαγγελματική εγκατάσταση. Ενίσχυση της πόρτας που έχουμε.
  2. Πτυσσόμενά κάγκελα.
  3. Κλειδαριά ασφαλείας.
  4. Μπάρες και διάφορα gadget που σας προαναφέραμε.
  5. Εποπτικά μέσα επίβλεψης, ματάκι ασφαλείας, κάμερες, έξυπνο κουδούνι.
  6. Συναγερμός.
  7. Κλειδώνουμε την πόρτα και ενεργοποιούμε ότι αποφασίσαμε να εξοπλίσουμε την πόρτα μας.

Θα θέλαμε να διαβάστε και αυτά τα θέματα, σχετικά με την ασφάλεια της πόρτας. Έξυπνα φώτα για την ασφάλεια του σπιτιού και Προστάτευσε τους μεντεσέδες της ξύλινης πόρτας

Τανταλίδης

This Post Has One Comment

Comments are closed.