Έξυπνα φώτα για την ασφάλεια του σπιτιού

Με αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε φώτα ασφαλείας για το σπίτι σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υλοποιήσετε τα παρακάτω πρέπει να πιάνουν τα χέρια σας και να είστε πολύ προσεχτικοί. Αν φοβάστε πως δε θα τα καταφέρετε, ζητάτε την βοήθεια ενός ειδικού (ηλεκτρολόγου). Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν ατυχήματα ή καταστροφή υλικού που θα χρησιμοποιήσετε.  “Με απλά λόγια, διαβάζετε με δική σας ευθύνη”.

Ένα βασικό εμπόδιο στην στοχοποίηση του σπιτιού μας, από έναν διαρρήκτη. Είναι ο “έξυπνος εξωτερικός φωτισμός”.

Όταν λέμε “έξυπνος εξωτερικός φωτισμός”, εννοούμε την ύπαρξη προβολέα που ενεργοποιείται με φωτοκύτταρο. Αυτό το είδος προβολέα εκτός της οικονομίας που μας κάνει (αφού δεν λειτουργεί χωρίς λόγο, παρά μόνο με την κίνηση – την εξουσιοδοτημένη ή την παράνομη) αποτελεί και ένα όπλο στην φαρέτρα μας, εναντίον της εγκληματικότητας  στο ιερότερο μέρος που έχουμε, που δεν είναι άλλο από το σπίτι μας.

Δεν υπάρχει χειρότερο από έναν διαρρήκτη που μόλις έχει “πηδήσει” μέσα στον κήπο μας να του “ρίξουμε έντονο φως, στο πρόσωπο”. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα τον ξαφνιάσει, αναγκάζοντας τον να ματαιώσει αυτό που είχε στο μυαλό του.

Οι περισσότεροι διαρρήκτες είναι ευκαιριακοί χωρίς να τους διακρίνει ο επαγγελματισμός και η μεθοδικότητα. Αυτή η ιδιοκατασκευή που σας προτείνουμε  θα αποθαρρύνει ένα μεγάλο ποσοστό των εγκληματιών που θέλει να εισβάλει στο σπίτι σας.

Πάμε στην πράξη λοιπόν:

Βήμα 1ο

Για την κατασκευή αυτή θα πρέπει πρώτα να κάνετε μία βόλτα γύρω από το σπίτι σας. Πρέπει να εντοπίσουμε όλες τις εισόδους που έχει αυτό (πόρτες, παράθυρα κλπ).

Φωτογραφία 1

Αν υποθέσουμε πως το σπίτι σας είναι αυτό της φωτογραφίας 1, τότε τα “ανοίγματα” που έχει το σπίτι μας είναι επτά  (Α-Β-Γ-Δ-Ε-ΣΤ-Ζ).

Φυσικά όποια “ανοίγματα” είναι στην ίδια πλευρά του σπιτιού, θα χρειαστούμε μόνο έναν προβολέα.

Επανερχόμαστε στην φωτογραφία μας.

Τα ανοίγματα Α και Β μπορούν να καλυφθούν από έναν προβολέα. Το ίδιο τα ανοίγματα Γ και Δ. Για την πίσω πλευρά (τουαλέτα) το παράθυρο Ε θέλει ένα προβολέα.

Τέλος για τα ανοίγματα ΣΤ και Ζ θα χρειαστούμε έναν τέταρτο προβολέα.

Επομένως πρέπει να αγοράσουμε 4 προβολείς, τουλάχιστον 50W, ο καθένας με ενσωματωμένο φωτοκύτταρο κίνησης. Σημείωση : Όσο περισσότερο φως “ρίχνουν” οι προβολείς μας, τόσο καλύτερα…

 

Οι προβολείς πρέπει να είναι σε αρκετά υψηλό σημείο, ώστε να αποφύγουμε δολιοφθορές.

Βήμα 2ο

Μετράμε την απόσταση από τα σημεία που θα τοποθετήσουμε τους προβολείς για να προμηθευτούμε το αντίστοιχο καλώδιο που θα ενώσει σε μία γραμμή όλους τους προβολείς. Το πάχος του καλωδίου πρέπει να αντέχει ρεύμα για  200W ( 50W + 50W + 50W +50W )

Βήμα 3ο

Για να μην βάζουμε στο ρεύμα (ή να ανοίγουμε τον διακόπτη)  εμείς κάθε φορά που πρέπει να λειτουργεί η κατασκευή μας ώστε να μην λειτουργεί την ημέρα (δεν ξεχνάμε φωτοκύτταρο – κίνηση) μπορούμε να προμηθευτούμε και αυτό : Φωτοκύτταρο Ημέρας Νύχτας. Το φωτοκύτταρο αυτό όταν υπάρχει φως (ημέρα) δεν δίνει ρεύμα στην κατασκευή μας (οικονομία). Όταν πέφτει το σκοτάδι της νύχτας τότε το φωτοκύτταρο δίνει ρεύμα στην κατασκευή μας. Στην συνέχεια “παίρνουν” σειρά τα φωτοκύτταρα κίνησης που υπάρχουν ενσωματωμένα στους προβολείς. Μόλις εντοπίσουν κίνηση, ανοίγουν απότομα ξαφνιάζοντας τους παρείσακτους.

Βήμα 4ο

Το σχέδιο της υλοποίησης :

Φωτογραφία 2

Στην φωτογραφία 2, τα 1,2,3,4 είναι οι προβολείς με φωτοκύτταρο.

Ο στόχος (μπλε) είναι το “φωτοκύτταρο μέρας – νύχτας” και ο κεραυνός είναι η “πηγή” ρεύματος 220V.

Το καλώδιο πρέπει να έχει το σωστό πάχος και μόνωση, ώστε το ρεύμα που το διαπερνά να μην το “κάψει”. Τον υπολογισμό αυτόν τον κάνουμε αφού προσθέσουμε τα W κάθε προβολέα. Στην δική μας περίπτωση είναι 200W. Μία ερώτηση στον πωλητή που θα μας προμηθεύσει το καλώδιο, δεν είναι ντροπή.

Τα σύρματα του καλωδίου, μπορούμε να τα “ενώσουμε” από συσκευή, σε συσκευή (φωτοκύτταρο και προβολείς) με κλέμμες.

 

Το ηλεκτρολογικό σχέδιο :

Ηλεκτρολογικό σχέδιο για έξυπνα φώτα.
Φτιάχνω μόνος μου, αυτόματο φωτισμό.

 

Στην φωτογραφία δίπλα, μπορείτε να δείτε την συνδεσμολογία της κατασκευής

(Αν δεν πιάνουν τα χέρια σας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε ειδικό ηλεκτρολόγο).

Αυτό ήταν. Τώρα τα έξυπνα φώτα είναι έτοιμα να τρομάξουν τους επίδοξους εισβολείς.

 

 

Παπαδοπούλου Χρύσα