Οι ερασιτέχνες 

Αυτοί οι διαρρήκτες ψάχνουν για μια γρήγορη και εύκολη επιλογή. Αν αφήσετε μία πόρτα ξεκλείδωτη ή ένα παράθυρο ανοιχτό πιθανότατα θα μπουν μέσα αρπάζοντας ό,τι μπορούν. Θα σας πιάσουν την κουβέντα για να αποσπάσουν την προσοχή σας. Πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη σας για να σας πάρουν το πορτοφόλι. Αυτοί οι κλέφτες δεν δίνουν σημασία στο ποιόν ή τί κλέβουν.

Οι απελπισμένοι

Είναι συνήθως πιο απεγνωσμένοι από τους ερασιτέχνες. Αυτοί οι κλέφτες ψάχνουν για χρήματα ή για αντικείμενα που μπορούν εύκολα να πωληθούν. Τα καλά νέα είναι ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι πιο απεγνωσμένοι, είναι και πιο μανιώδεις και για αυτό μερικές φορές παίρνουν αντικείμενα χαμηλής αξίας.

Οι επαγγελματίες

Έχουν συνήθως ένα σχέδιο για να πουλήσουν ή να ξεφορτωθούν τα κλεμμένα αγαθά. Επίσης περνάνε πολύ χρόνο σχεδιάζοντας και κάνοντας έρευνα ώστε να κινδυνεύσουν λιγότερο και να πάρουν περισσότερα και πιο πολύτιμα πράγματα. Συχνά παρακολουθούν τον στόχο και μαθαίνουν τις συνήθειες του για να βοούν ευκαιρία. Θα κάνουν πολύ έρευνα για τις συνήθειες, την ασφάλεια και ακόμα τον χρόνο που κάνει η αστυνομία για έρθει στο χώρο σας. Μερικές φορές τέτοιου είδους κλέφτες συμμετάσχουν σε κυκλώματα και μεταφέρουν τα κλοπιμαία. Αυτό κάνει δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες είναι και η πλειοψηφία των διαρρηκτών που κυκλοφορούν στην κοινωνία μας. Με κλασικά μέτρα προστασίας (συναγερμός, κάμερες, σκύλος, φώτα κλπ) μπορούμε να προστατευθούμε αποτελεσματικά από αυτούς τους κακοποιούς.

Η τρίτη κατηγορία είναι η μειοψηφία, αλλά αν μας βάλουν στόχο τα παραδοσιακά μέτρα προστασίας, μάλλον δεν θα μας προστατεύσουν.