Πολλές ληστείες και κλοπές, ειδικά σε σπίτια με αρκετά χρήματα ή τιμαλφή δεν γίνονται τυχαία.

Οι οργανωμένες ληστρικές ομάδες της χώρα μας που είναι οι πιο επικίνδυνες, δεν θα διακινδυνέψουν μία σύλληψη για μία μικρή μπάζα. Πρώτα στοχοποιούν το σπίτι εκείνο που θα τους δώσει αρκετά χρήματα και στην συνέχεια καταστρώνουν το σχέδιο δράσης τους ώστε να καταφέρουν να το ληστέψουν.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με την στοχοποίηση του σπιτιού σας.

Η στοχοποίηση του σπιτιού γίνεται από ανθρώπους που ξέρουν καλά τον χώρο σας, τις συνήθειες σας αλλά και την οικονομική σας κατάσταση. Αφού αντλήσουν ζωτικές πληροφορίες για τα προαναφερόμενα στην συνέχεια τις μεταβιβάζουν στο εκτελεστικό τομέα της σπείρας ή σε άσχετες συμμορίες με αντίτιμο ένα ποσοστό (συνήθως 5%-7%) από την μπάζα που θα γίνει από την ληστεία. Οι άνθρωποι αυτοί στην αργκό του υποκόσμου ονομάζονται εργολάβοι.

Για να δούμε κάποιους εργολάβους αναλυτικά :

 

Οικιακοί βοηθοί – Babysitter :

Οι μεγαλύτερες ληστείες που έχουν γίνει στον Ελλαδικό χώρο συνοδευόμενες ακόμα και με δολοφονία των θυμάτων, έγινε μετά από πληροφορία που έδωσε εργολάβος αυτής της κατηγορίας.

Οι οικιακοί βοηθοί λόγω της φύσης της εργασίας τους έρχονται πολύ κοντά με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που εργάζονται.

Πολλοί ιδιοκτήτες τους αισθάνονται σαν μέλος της οικογένειας τους και φυσικά ό,τι μυστικό υπάρχει σχετικά με την ασφάλεια του σπιτιού, οι οικιακοί βοηθοί είναι πάντα ενήμεροι.

Δεν είναι σπάνιο πολλές σπείρες κακοποιών να «φυτεύουν» έναν οικιακό βοηθό σε ένα πλούσιο σπίτι ώστε να παίξει τον ρόλο του εργολάβου. Ο οποίος εξαφανίζεται λίγες ημέρες πριν γίνει το κακό ή μετά την ληστεία, ειδικά αν η ληστεία κατέληξε σε δολοφονία.

Tips : Ποτέ δεν προσλαμβάνουμε έναν εργαζόμενο σαν οικιακό βοηθό αν δεν προέρχεται από γνωστό γραφείο με πολλές συστάσεις από άλλα σπίτια που έχει δουλέψει,  στα οποία να μην έχουν συμβεί περίεργές κλοπές και διαρρήξεις.

Κάνουμε έρευνα πριν τον προσλάβουμε, αφού ο επαγγελματίας αυτός θα περνά περισσότερες ώρες στο σπίτι μας, παρέα με τους δικούς μας ανθρώπους και ενδεχομένως θα έχει οπλίσει περισσότερες φορές τον συναγερμό του σπιτιού μας, από εμάς.

Αν υπάρχει παππούς ή γιαγιά  διαθέσιμοι εκτός από οικονομία σαν babysitter θα φυλάξει με μεγαλύτερη αγάπη το παιδί σας και φυσικά δεν θα γίνει ο εργολάβος κανενός κακοποιού.

Ευκαιριακοί εργάτες που θα έρθουν να κάνουν κάποια μερεμέτια στο σπίτι σας :

Πολλοί εργάτες περνούν από σπίτια ειδικά ηλικιωμένων και τους προτείνουν κάποιες απλές εργασίες. Κλάδεμα φυτών, σκαψίματα στον κήπο, βαψίματα σε πέργκολες, καθάρισμα χαλιών κλπ σε πολύ συμφέρουσες τιμές.

Χωρίς να έχουμε τίποτα με αυτή την ομάδα επαγγελματιών σας ενημερώνουμε πως πολλοί εργολάβοι «μεταμφιέζονται» σε τέτοιους εργάτες ώστε να κάνουν κατόπτευση του χώρου ώστε τις επόμενες ημέρες να σας επισκεφτούν οι συνεργοί τους.

Tips : Καλή είναι η οικονομία αλλά ποτέ μην βάζετε κάποιον άγνωστο στο σπίτι ή την αυλή σας.

Αν αυτές τις εργασίες δεν μπορείτε να τις κάνετε μόνοι σας (μεγάλη ηλικία) τότε υπάρχουν και τα παιδιά σας, δεν χάνετε τίποτα να το ζητήσετε. Στην τελική να προσλάβετε κάποιον για αυτές τις εργασίες  που τον ξέρετε χρόνια (έστω και αν είναι ακριβότερος).

Δεν βάζουμε όποιον περαστικό που περνάει έξω από το σπίτι μας, μέσα, για κανέναν λόγο.

Υπάλληλοι εταιριών φύλαξης ή τοποθέτησης συναγερμού συναγερμών :

Σοκαριστήκατε ; Δυστυχώς σε πολλές τέτοιες εταιρίες εργάζονται πολλοί ευκαιριακοί εργαζόμενοι  με πολύ χαμηλά μεροκάματα. Όταν οι άνθρωποί αυτοί χάσουν την δουλειά τους ή παραιτηθούν για κάτι «καλύτερο», τότε ξεκινούν την καριέρα τους με έτοιμο πελατολόγιο. Το σημαντικότερο ; Ξέρουν ακριβώς ποια μέτρα ασφαλείας παίρνετε γιατί αυτοί σας τα τοποθέτησαν ή υπέδειξαν. Μία μικρή έρευνα σε παλιότερες υποθέσεις διαρρήξεων και ληστειών είναι αρκετή ώστε να περιληφθούν και αυτοί οι επαγγελματίες, ως εργολάβοι κακοποιών.

Tips :  Συνεργαζόμαστε με αξιόπιστες εταιρίες του κλάδου οι οποίες έχουν μόνιμο και μακροχρόνια απασχολούμενο υπαλληλικό προσωπικό.

Πλανόδιοι τσιγγάνοι που ήρθαν να αγοράσουν την παλιά σας κουζίνα :

Για πολλές γενιές, πολλοί τσιγγάνοι, βιοπορίζονταν με αυτό το επάγγελμα, του παλιατζή. Σήμερα όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία μας το εύκολο και μεγάλο κέρδος έγιναν αυτοσκοπός. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο παλιατζής που ήρθε για να  ρίξει μία ματιά στην παλιά σας κουζίνα και να κάνει την προσφορά του, είναι εργολάβος…

Tips : Δεν ανοίγουμε σε κανέναν άγνωστο το σπίτι μας.

Ψεύτικοι υπάλληλοι δημοσκοπήσεων ή οργανισμών κοινής ωφελείας :

Πολλοί εργολάβοι παριστάνοντας ψεύτικους επαγγελματίες, κοινής ωφελείας, πλασιέ, δημοσκοπήσεων κλπ Δεν είναι τίποτα άλλο από τα «μάτια και τα αυτιά» της συμμορίας που έχει στοχοποίηση το σπίτι σας. Ζούμε σε εποχές δύσκολες και η «ελαφρότητα» σε περιστατικά ανομίας μόνο σε μπελάδες μπορεί να μας οδηγήσει. Μόνο η ενημέρωση μπορεί να μας γλυτώσει από τα χειρότερα.

Tips : Δεν ανοίγουμε σε κανέναν άγνωστο το σπίτι μας.

Τανταλίδης Μ.