• Post comments:0 Comments

Α. Προστασία του σπιτιού από τους κλέφτες, εξωτερικά

Περπατήστε στο εξωτερικό του σπιτιού σας και εντοπίστε τις αδυναμίες του. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε το σπίτι σας εξωτερικά είναι να το ερευνήσετε με τα μάτια ενός διαρρήκτη π.χ. εάν μπορείτε να δείτε ένα παράθυρο του σπιτιού σας, ότι θα μπορούσε να ανοίξει εύκολα, ο κλέφτης σίγουρα θα μπορέσει να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με εσάς.

Ενώ ελέγχετε για ευπαθή σημεία, σημειώστε τυχόν ακριβά ηλεκτρονικά είδη, έργα τέχνης ή έπιπλα που εντοπίζονται εύκολα από τα παράθυρα ώστε να τους αλλάξετε θέση και να μην είναι ορατά από τον δρόμο. Δεν χρειάζεται να δελεάσετε τους κλέφτες και να κάνετε έκθεση περιουσιακών στοίχων σε κάθε άγνωστο που περνά μπροστά από το δρόμο του σπιτιού σας!

Κρατήστε τους θάμνους γύρω από τις εισόδους και τα πεζοδρόμια σε χαμηλό ύψος. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να διευκολύνετε τον κλέφτη να κρυφτεί  όταν προσπαθεί να “μπουκάρει” στο σπίτι σας. Μπορεί να χρειαστεί μόνο λίγα λεπτά κάλυψης για να κάνει την “μπούκα” στο σπίτι σας, αλλά χωρίς την κρυψώνα (θάμνοι – δέντρα κλπ), είναι λιγότερο πιθανό να προσπαθήσει και ίσως να επιλέξει ένα άλλο σπίτι από την γειτονία σας.

Θα μπορούσατε ακόμη και να φυτέψετε ακανθώδεις θάμνους στα τα παράθυρά σας, ώστε να είναι δύσκολο να τα προσεγγίσει ένας διαρρήκτης!

Φτιάξτε ένα φράχτη. Εάν δεν έχετε ήδη, η εγκατάσταση ενός φράχτη μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κρατήσετε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες μακριά από την ιδιοκτησία σας. Η περίφραξη με κάγκελα που στερεώνεται σε σκυρόδεμα για την αποφυγή αναρρίχησης είναι προτιμότερη. Οι συμπαγείς φράκτες (από τσιμέντο ή τσιμεντόληθους) δεν πρέπει να προτιμούνται γιατί η αναρρίχηση είναι εύκολη και προσφέρουμε στους κλέφτες άλλο ένα μέρος για να κρυφτούν πριν “μπουκάρουν”.  Φυσικά μπορείτε να συνδυάσετε μία περίφραξη από τσιμέντο που πάνω σε αυτό θα βάλουμε κάγκελα, πετυχαίνοντας και ασφάλεια αλλά και προστασία της ιδιωτικότητας  μας από τους περίεργους της γειτονιάς.

Αποθηκεύστε ακριβά αντικείμενα όπως γκριλ και ποδήλατα στο γκαράζ. Παρόλο που μπορεί να είναι ταλαιπωρία να ξεδιπλώνετε τη σχάρα κάθε φορά που έχετε μπάρμπεκιου, αλλά να το να το αφήνουμε στο κήπο, το κάνει στόχο του κάθε κλέφτη.

Χρησιμοποιήστε κουρτίνες σε γκαράζ και υπόγεια παράθυρα. Οι πιθανότητες είναι ότι αυτές οι περιοχές δεν χρειάζονται το φως του ήλιου, οπότε μπορείτε να τοποθετήσετε κουρτίνες ή περσίδες για προστασία της ιδιωτικής ζωής και της  απόκρυψης των περιουσιακών σας στοιχείων από το δρόμο.

Εγκαταστήστε φωτισμό αισθητήρα κίνησης γύρω από το σπίτι σας, ειδικά στις εισόδους. Κάντε μέρα τον χώρο σας προτού ο εισβολέας αγγίξει τις πόρτες ή τα παράθυρά σας, προσθέτοντας επιπλέον φωτισμό με ανιχνευτές κίνησης στις εισόδους και ειδικά τις σκοτεινές γωνίες του σπιτιού σας. Εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα, ζητήστε από τον ιδιοκτήτη σας να εγκαταστήσει επαρκή φωτισμό  για να εξαλείψει τις σκοτεινές γωνίες του διαμερίσματος και των κοινόχρηστων χώρων.

Γνωρίστε τους γείτονές σας. Το έγκλημα τείνει να είναι χαμηλότερο στις κοινότητες που γνωρίζει ο ένας τον άλλο, επειδή εντοπίζεται εύκολα ένας ξένος. Οι γείτονές σας μπορούν να είναι ένα από τα καλύτερα πλεονεκτήματά σας στην πρόληψη του εγκλήματος στο σπίτι, επειδή προσφέρουν επιπλέον μάτια. Επιπλέον, εάν έχουν διαφορετικό πρόγραμμα εργασίας  από το δικό σας, ενδέχεται να βρίσκονται κατά τη διάρκεια της ημέρας που βρίσκεστε μακριά και μπορούν έτσι να σας ειδοποιήσουν για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα προκύψει στο σπίτι σας.

Διατηρήστε την αυλή σας καθαρή χωρίς παιχνίδια, εργαλεία και σκάλες. Μια αυλή γεμάτη με παιχνίδια σηματοδοτεί σε έναν κλέφτη ότι το σπίτι μπορεί να διαθέτει κονσόλες παιχνιδιών, tablet ή φορητούς υπολογιστές. Μια σκάλα ή μια εργαλειοθήκη που αφήνεται ακόμη και για λίγο ένα απόγευμα μπορεί να δώσει μια ευκαιριακή στον κλέφτη να αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι σας.

Μιλήστε με τον Δήμο σας για αυξημένο φωτισμό στο δρόμο σας. Μια καλά φωτισμένη γειτονιά πιθανότατα θα αποτρέψει τον κλέφτη από την περιοχή σας, ή τουλάχιστον θα δυσκολευτεί πολύ για να γλιστρήσει χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Κλαδέψτε δέντρα γύρω από διώροφα σπίτια. Ένας αποφασισμένος κλέφτης μπορεί να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο και σπάζοντας ένα παράθυρο να βρεθεί στον πρώτο ή και δεύτερο όροφο που συνήθως οι μπαλκονόπορτες μένουν ανοικτές ειδικά το καλοκαίρι. Εάν μένετε στον δεύτερο όροφο, κόψτε τα κλαδιά δέντρων για να αποτρέψετε την αναρρίχηση αυτή.

Κρατήστε κλειδωμένες τις καγκελόπορτες και το γκαράζ. Αξίζει να επενδύσετε σε ποιοτικό λουκέτο για κάθε εξωτερική είσοδο, ακόμα κι αν το κλειδώνεται μόνο τη νύχτα.

Εγκαταστήστε μεγάλους, αριθμούς (διεύθυνσης) στο σπίτι και στο γραμματοκιβώτιό σας. Αυτό διευκολύνει την αστυνομία να αναγνωρίσει το σπίτι σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι διαρρήκτες προτιμούν τα σκοτεινά σπίτια που είναι δύσκολο να αναγνωριστούν από τη αστυνομία, καθώς μπορεί να παγιδευτούν στο σπίτι σας αν κάτι στραβώσει.

Ασφαλίστε το αυτοκίνητό σας. Εάν πρέπει να παρκάρετε στο δρόμο, κάντε το σε μια καλά φωτισμένη περιοχή και φέρτε μέσα σας τιμαλφή όπως κινητά τηλέφωνα, πορτοφόλια, συσκευές GPS και δορυφορικά ραδιόφωνα.

Περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια περιμέτρου, διαβάστε αυτό.

Β. Προστασία του σπιτιού από τους κλέφτες, από το εσωτερικό

Κρατήστε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά και κλειδωμένα ανά πάσα στιγμή. Ένα ανοιχτό εξωτερικό παράθυρο ή πόρτα είναι μια πρόσκληση για διαρρήκτες να εισέλθουν εύκολα στο σπίτι σας, οπότε κρατήστε τα κλειστά και ασφαλή είτε είστε σπίτι είτε όχι.

Αλλάξτε τις κλειδαριές όταν μετακινείτε σε νέο μέρος. 

Ασφαλίστε τιμαλφή σε θυρίδα ασφαλείας ή θυρίδα ασφαλείας στο σπίτι. Εάν είναι μικρό (χρηματοκιβώτιο) και δεν είναι τοποθετημένο, σκεφτείτε να το βιδώσετε στο πάτωμα, καθώς πολλοί διαρρήκτες θα το πάρουν μαζί τους .

Μην γράφετε την διεύθυνση σας στις ετικέτες στα κλειδιά και μην κρύβετε αντικλείδια έξω από το σπίτι. Εάν τα κλειδιά σας φέρουν ετικέτα και χαθούν ή κλαπούν, ενδέχεται να έχετε μεγάλο πρόβλημα. Και οι κλέφτες ξέρουν να κοιτάζουν κάτω από τα χαλιά και στα χαλίκια, για ψεύτικους βράχους ώστε να βρουν κρυμμένα κλειδιά. Καλύτερα να τα αφήνουμε σε έναν αξιόπιστο γείτονα.

Σκεφτείτε να αγοράσετε ένα σύστημα ασφαλείας .

Ενισχύστε τα παράθυρα με γυαλί ασφαλείας ή μεταλλικές ράβδους. 

Αγορά καταγραφικού με κάμερες ασφαλείας.

Γ. Προστασία του σπιτιού από τους κλέφτες, ενώ βρίσκεστε σε διακοπές

Διπλό και τριπλό ελέγξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα πριν φύγετε. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι τόσο κλειδωμένο και ασφαλές όσο μπορεί να είναι στην απουσία σας. (Μην ξεχάσετε την πόρτα που οδηγεί στο γκαράζ!) Φροντίστε να αφήσετε ανοιχτές κουρτίνες και περσίδες για να δώσετε την ψευδαίσθηση ότι κάποιος είναι γύρω. Οι κλέφτες τείνουν να σημειώνουν ένα σπίτι που είναι σαφώς κλειστό.

Βάλτε χρονοδιακόπτες σε φώτα. Επιλέξτε μερικά δωμάτια στο σπίτι σας για να παραμείνετε αναμμένα για να μειώσετε τις πιθανότητες ότι οποιοσδήποτε κλέφτης που περιβάλλει τη γειτονιά θα παρατηρήσει ότι έχετε φύγει. Φωτίστε τα φώτα εξωτερικού χώρου, ειδικά γύρω από τις εισόδους, κάθε βράδυ. Ένα φωτεινό σπίτι καλωσορίζει φιλικούς επισκέπτες, αλλά ένα σκοτεινό σπίτι καλωσορίζει ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Αφήστε το ραδιόφωνο και απενεργοποιήστε το κουδούνι σας

Μην διαφημίζετε το ταξίδι σας. 

Αν πάτε διακοπές, διαβάστε και αυτό.

Τανταλίδης Μ.

Αφήστε μια απάντηση