Προστασία του σπιτιού μας, ενώ βρισκόμαστε σε διακοπές

Πως να προστατέψετε το σπίτι σας από τους κλέφτες όταν πάτε διακοπές.

Ενέργειες πριν φύγουμε :

  1. Δεν διαφημίζουμε τις διακοπές μας, στους φίλους μας, στα κομμωτήρια, στα καφενεία, στις καφετέριες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.  Οι περισσότεροι διαρρήκτες έχουν “πηγές” σε όλα τα “προηγούμενα” που αναφέραμε για να “αντλούν πληροφορίες” της απουσία μας. Ξέρουμε η χαρά σας να επικοινωνήσετε με τους γύρω σας, τις επικείμενες διακοπές σας στα νησιά του Πάσχα είναι μεγάλη. Κάντε λίγο υπομονή όταν με το καλό επιστρέψετε στο σπίτι σας, μπορείτε να μιλάτε ώρες ατέλειωτες για τις ταξιδιωτικές σας εντυπώσεις και εμπειρίες! 
  2. Διπλό και τριπλό ελέγξτε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα πριν φύγετε.
  3. Ζητήστε από έναν αξιόπιστο γείτονα ή συγγενή να βοηθήσει ώστε το σπίτι σας να φαίνεται κατοικήσιμο, το διάστημα της απουσίας σας. Η συσσωρευμένη αλληλογραφία, οι εφημερίδες είναι ενδείξεις απουσίας σας. Εδώ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να διαπιστώσουν την απουσία σας :  Πετούν σκουπίδια στην αυλή ή το μπαλκόνι σας ώστε επιστρέφοντας μετά από ώρες διαπιστώνουν αν απουσιάζετε (μη καθαρισμός τους).
  4. Βάλτε χρονοδιακόπτες σε φώτα. Σβηστά φώτα ή φώτα αναμμένα (συνέχεια) είναι ένδειξη απουσίας σας. Ευτυχώς η νέα τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα να χειριζόμαστε έξυπνα τα φωτιστικά μας από απόσταση ή με χρονισμό.
  5. Αφήστε ένα ραδιόφωνο “να παίζει” και απενεργοποιήστε το κουδούνι και την ένταση του σταθερού σας τηλεφώνου.
  6. Ενεργοποιούμε των συναγερμό (πρέπει να έχει γίνει μία καλή συντήρηση του), τις κάμερες ασφαλείας μας.

Ενέργειες όταν είμαστε διακοπές :

  1. Συνεχίζουμε να “κρατάμε” κρυφή την απόδραση μας.
  2. Επικοινωνούμε τακτικά με τον έμπιστο γείτονα ή συγγενή μας ώστε να μαθαίνουμε ότι “δεν υπάρχουν ύποπτα σημάδια” στο σπίτι μας. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα αρκετή ώρα μπροστά από το σπίτι μας, σκουπίδια στην αυλή ή το μπαλκόνι μας, περίεργες φθορές στην εξωτερική περίφραξη, δηλητηρίαση σκύλου κλπ Σχετικά με τους σκύλους φύλαξης : Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε την πρακτική που κάνουν πολλοί διαρρήκτες. Την προηγούμενη ημέρα ή ημέρες ρίχνουν φόλα στο σκύλο φύλαξης, ώστε την επόμενη να έχουν ένα εμπόδιο λιγότερο στην διάρρηξη. Επομένως αν ενημερωθείτε πως ο σκύλος σας “αρρώστησε ξαφνικά”, μην το πάρετε “ελαφρά την καρδία”.
  3. Υπάρχουν κουδούνια που καθώς “ο επισκέπτης” χτυπά το κουδούνι στην εξώπορτα μας, εμείς μπορούμε να του απαντήσουμε αλλά και να τον δούμε από τα νησιά του Πάσχα (αρκεί να έχουμε internet), σαν να ήμασταν μέσα στο σπίτι μας.

Ενέργειες μετά τις διακοπές :

  1. Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να “φλυαρούμε” ακατάπαυστα, πως περάσαμε στα νησιά του Πάσχα.

Τανταλίδης