Ο σκύλος από έμφυτο είναι φύλακας της αγέλης του (αυτή η αγέλη είναι η οικογένεια σας, έτσι σας θεωρεί, σαν μέλη της αγέλης του) αλλά και του χώρου. Επομένως όλα τα σκυλιά κάνουν (ανεξαρτήτου ράτσας) για να φυλάξουν την αυλή μας.

Σε πολλές ιστοσελίδες θα διαβάσουμε για Ντόπερμαν, Ροτβάιλερ, Γερμανικός Ποιμενικός κλπ σαν τις κατάλληλες ράτσες για την φύλαξη. Αλλά εμείς στο safetips.gr  μετά από χρόνια κοινής πορείας και συμβίωσης, με πολλά σκυλιά φύλαξης (ράτσας και ημιαίμα) , έχουμε άλλη άποψη.

Φυσικά ένας σκύλος αυλής θα πρέπει να είναι μεγαλόσωμος ώστε να τρομάζει με την παρουσία του τους κακοποιούς. Φυσικά ένας σκύλος αυλής θα πρέπει να έχει “μάθει” να μην τρώει τίποτα από κάτω ή από το χέρι αγνώστων (για περιπτώσεις δηλητηρίασης). Φυσικά πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση (τόση όση, για να μην κινδυνεύσει στην προσπάθεια του να προστατέψει την αυλή μας ).

Αλλά αν όλα αυτά τα διαθέτει και ένας ημίαιμος σκυλάκος, τότε θα κάνει την δουλειά του και αυτός μία χαρά.

Με μία μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πληροφορίες πως να εκπαιδεύσουμε μόνοι μας στον σκύλο φύλαξης.

Ο σκύλος φύλαξης πρέπει να έχει σαν αποστολή να τρομάξει με τα γαυγίσματα του τους επίδοξους εισβολείς αλλά και να μας ειδοποιήσει για την επικείμενη εισβολή. Αυτή είναι η αποστολή του και καμία άλλη. Αυτό λοιπόν πρέπει να τον μάθετε. Να γαυγίζει και να τρομάζει, αλλά μέχρι εκεί…

Ο σκύλος θα κάνει κακό ή θα πάθει κακό μόνο αν εμείς το μάθουμε να ενεργεί έτσι. Πίσω από έναν άγριο και κακό σκύλο, κρύβεται έναν άγριος και ανεύθυνος ιδιοκτήτης.

Φυσικά υπάρχουν και εκπαιδευμένοι σκύλοι που είναι ειδικοί σε αυτό που κάνουν και κοστίζουν πολλά χρήματα.

Σε αυτούς μπορούμε  να διακρίνουμε 3 κατηγορίες σκύλου φύλακα:
  • Σκύλος ο συναγερμός: Ειδοποιεί γαυγίζοντας για να αποτρέψει τον δράστη
  • Φύλακας χώρου: Προστατεύει ένα συγκεκριμένο χώρο γαυγίζοντας ή ακόμα αντιμετωπίζοντας το δράστη
  • Σωματοφύλακας: Προστατεύει πρόσωπα γαυγίζοντας ή ακόμα αντιμετωπίζοντας το δράστη

Όμως ένα “μέσο σπίτι” δεν έχει την ανάγκη των υπηρεσιών αυτών των σκύλων για την ασφάλεια του.

Και εξηγούμαστε : Οι περισσότεροι κακοποιοί είναι ευκαιριακοί και ερασιτέχνες, η παρουσία ενός σκύλου με τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω είναι αρκετή ώστε να τους αποθαρρύνει να “πηδήσουν” μέσα στην αυλή μας  και θα επιλέξουν άλλο σπίτι πιο ήσυχο!

Οι επαγγελματίες κακοποιοί (που είναι η μειοψηφία) θα εξουδετερώσουν (σκοτώσουν ή ναρκώσουν) τον σκύλο φύλαξης (ακόμα και των ΕΚΑΜ) μέσα σε δευτερόλεπτα. Επομένως και θα μπουν στην ιδιοκτησία μας και θα σκοτώσουν ή ναρκώσουν τον “φίλο” μας…

Τα γραφόμενα είναι λόγια εμπειρίας και αφιερωμένα στον “Πίκι”.

Ο Πίκι ήταν ένα ημίαιμο σκυλάκι μετρίου αναστήματος αλλά με όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω.

Κατά την διάρκεια της ζωής του (δεν ζει πλέον) προστάτευε την αυλή μίας απόμακρης μονοκατοικίας με πολλά περιστατικά προσπάθειας  παράνομης εισβολής, στην αυλή του σπιτιού.

Στα 15 χρόνια που ήταν κοντά μας (τον βρήκαμε ενήλικο να περιφέρετε σε σκουπιδοτενεκέδες) κανένας, μα κανένας, δεν τόλμησε να μπει στην αυλή του σπιτιού.

Δεν δάγκωσε κανέναν (ακόμα και τους εισβολείς) αλλά και κανένας δεν τόλμησε να βάλει “πόδι” στον χώρο που προστάτευε.

Άλλωστε αυτός δεν πρέπει να είναι ο στόχος ενός σκύλου αυλής; Καμία παράνομη είσοδο στον χώρο και καμία σχέση με αστυνομία για δαγκώματα σε αθώους (πολλές φορές είναι και μικρά παιδάκια) και ενόχους.

Δώστε στέγη σε ένα ημίαιμο σκυλάκο. Αυτός θα είναι ο καλύτερος φίλος σας. Ο μοναδικός φίλος που δίνει και την ζωή του για να σας προστατεύσει.

Ο σκύλος δεν είναι μια άψυχη μηχανή που εκτελεί εντολές, ούτε σύστημα συναγερμού. Για οποιοδήποτε λόγο και να αποκτηθεί ένας σκύλος, παραμένει ένας φίλος με βιολογικές και κοινωνικές ανάγκες που χρειάζεται φροντίδα και αγάπη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον παρατάμε στην αυλή μας, σε κάποιο χωράφι ή σε έναν επαγγελματικό χώρο σαν ένα σύστημα συναγερμού.

Τέλος αναφέρουμε μερικούς επαγγελματίες σκύλους φύλαξης:

Ντόπερμαν : Μια ράτσα σκύλου η οποία πραγματικά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να θυσιαστεί για να σώσει την ζωή του ιδιοκτήτη του, ένας γενναίος σκύλος φύλακας που δεν φοβάται τίποτα.

Ροτβάιλερ : Με έμφυτο το ένστικτο στο να προστατεύει τα μέλη της αγέλης του αλλά και τον χώρο του.  Με έντονο το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης και της γενναιότητας σίγουρα είναι μια από τις καλύτερες λύσεις φύλαξης.

Γερμανικός Ποιμενικός : Ένας σκύλος φύλακας πραγματικός άνθρωπος ευφυέστατος και υπάκουος, φιλικός με τα παιδιά αλλά και πολύ καλός φύλακας.

Αγορά σκύλου για λόγους εντυπωσιασμού ή ματαιοδοξίας δεν πρέπει να υφίσταται.

Τανταλίδης Μ.