Σε ένα σύστημα συναγερμού η σειρήνα είναι από τα βασικότερα μέρη του. Η σειρήνα είναι το επιθετικό μέρος του συναγερμού μας. Είναι το μέρος του συναγερμού εκείνο που με την σωστή λειτουργία του θα τρομάξει τον επίδοξο κακοποιό ή θα μας ειδοποιήσει για το κακό.

Η σωστή επιλογή της, είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες είτε την αγοράσουμε ξεχωριστά, ώστε να την εντάξουμε σε ένα σύστημα συναγερμού είτε να την αξιολογήσουμε σε ένα σύστημα συναγερμού, που την διαθέτει.

Λίγη θεωρία για τις σειρήνες :

Οι σειρήνες συναγερμού διαχωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Αυτός ο διαχωρισμός εξαρτάται από τον τόπο εγκατάστασης τους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ

Εγκαθίστανται έξω από τον χώρο για αυτό θα πρέπει να είναι αδιάβροχες. Το σημαντικότερο στην τοποθέτηση τους είναι να αποτραπούν οι βανδαλισμοί, για αυτό τις τοποθετούμε σε μέρη που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κακοποιοί.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η “επένδυση” σε μία αξιόπιστη σειρήνα είναι ένας από του καλύτερους τρόπους να αποφύγουμε την επίσκεψη απρόσκλητων επισκεπτών Η παρουσία της σειρήνας αποτρέπει τον εισβολέα και τον ενημερώνει πως μία πιθανή διάρρηξη θα έχει μεγαλύτερο ρίσκο για αυτόν.

Στην εξωτερική σειρήνα η μεγαλύτερη διαφορά έχει να κάνει με την τροφοδοσία της. Οι απλές σειρήνες ενεργοποιούνται μέσω τροφοδοσίας άμεσα από τον πίνακα ελέγχου. Οι πιο εξελιγμένες εξωτερικές σειρήνες είναι εξοπλισμένες με μπαταρία που εξασφαλίζει τη δυνατότητα ανεξάρτητης λειτουργίας ακόμη μετά από διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά με την ηχητική σηματοδότηση (τον θόρυβο) υπάρχουν τρεις  λύσεις. Οι σειρήνες με τους πιεζο-ακουστικούς μορφοτροπείς εκπέμπουν έναν δυσάρεστο ήχο με υψηλή συχνότητα και μεγάλη ένταση. Αν όμως η σειρήνα εγκατασταθεί σε έναν τόπο που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη θορύβου τότε η καλύτερη λύση μπορεί να είναι μια σειρήνα που είναι εξοπλισμένη με το δυναμικό μορφοτροπέα χοάνης ή καλύτερα να προμηθευτείτε μία μηχανική μεταλλική σειρήνα

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε τα ντεσιμπέλ αφού ο θόρυβος που θα κάνει η σειρήνα μας, μετριέται σε ντεσιμπέλ και τελικά αυτά θα καθορίσουν πόσο δυνατή είναι.

Τα ντεσιμπέλ (dB) μετρούν την ένταση του ήχου:  Τα 0dB που είναι ο χαμηλότερος ήχος που μπορεί να εντοπίσει το ανθρώπινο αυτί ως τον ήχο ενός πυραύλου κατά την εκτόξευση, που μπορεί να υπερβαίνει τα 180dB.

Ενδεικτική ένταση ήχου για καθημερινούς θορύβους:

150dB
 Σειρήνα αεροπορικής επιδρομής, πυροτέχνημα. Ανώτατο όριο πόνου, κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε μόλις 7 δευτερόλεπτα
140dB Πυροβολισμός, κινητήρας jet κατά την απογείωση. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε μόλις 15 δευτερόλεπτα
137dB Κοινό συναυλίας, σταδίου. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε μόλις 30 δευτερόλεπτα
120dB Ροκ συναυλία, αμμοβολή. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 4 λεπτά
115dB Κλάμα μωρού, jet ski. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 8 λεπτά
110dB Ηλεκτρική σέγα στη μέγιστη ταχύτητα, Mp3 Player. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 15 λεπτά
105dB Κομπρεσέρ, ελικόπτερο, αποβάθρα Metro. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 30 λεπτά
100dB Αλυσοπρίονο, χορτοκοπτικό. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 1 ώρα
95dB Μοτοσυκλέτα, ηλεκτρική σέγα σε μικρή ταχύτητα. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 2 ώρες
90dB Ήχος φορτηγών. Κίνδυνος βλάβης στην ακοή σε 4 ώρες
85dB Σημείο εκκίνησης εφαρμογής του κανονισμού του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Κίνδυνος βλάβης της ακοής σε 8 ώρες
70dB Πυκνή κίνηση σε δρόμο, ηλεκτρική σκούπα
60dBΣυνομιλία, πλυντήριο πιάτων
40dB Ήσυχο δωμάτιο

Τα ντεσιμπέλ με μπλε χρώμα δεν κάνουν (θόρυβο που παράγουν) για μια σειρήνα. Τα ντεσιμπέλ με πράσινο χρώμα είναι το εύρος που έχουν οι περισσότερες σειρήνες τις αγοράς. Ενώ με κόκκινο χρώμα μπορεί να είναι παράνομες (σειρήνες) σε κάποιες χώρες, το σίγουρο όμως είναι πως είναι επικίνδυνες για τα άτομα που θα τις ακούσουν.

Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν εφαρμογή, όταν το άτομο που θα υποστεί αυτόν τον θόρυβο είναι στο ένα μέτρο από την πηγή θορύβου.

Πολλές εξωτερικές σειρήνες έχουν ενσωματωμένο ειδικό φλάς, που εκπέμπει ένα δυνατό φως καταδεικνύοντας και οπτικά τον χώρο που δέχεται επίθεση.

Τέλος οι εξωτερικές σειρήνες συνδέονται ενσύρματα ή ασύρματα με την μονάδα ελέγχου του συστήματος συναγερμού που διαθέτετε. Αν και οι ενσύρματες είναι “μπελαλίδικες” στην τοποθέτηση και “ασχημίζουν” τον χώρο σας αν η εγκατάσταση έγινε μετά την περάτωση του κτηρίου, είναι μακρά η ποιο ασφαλή επιλογή. Η ασύρματη με wi-fi, δικτύωση ενέχει μεγάλο κίνδυνο να “τυλωθεί”  από τους επίδοξους εισβολής (με ειδικό λογισμικό) και να μην “ηχήσει” ποτέ.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ

Για τις εσωτερικές σειρήνες για την επιλογή τους, η ένταση σε ντεσιμπέλ (τα μάθαμε τώρα) μπορεί να είναι μικρότερη και φυσικά αισθητικά πρέπει να ταιριάζει στον χώρο μας.

Για τα υπόλοιπα, ό,τι αναφέραμε παραπάνω έχουν εφαρμογή και για τις εσωτερικές σειρήνες.

Σε ένα σύστημα συναγερμού θα πρέπει να υπάρχει και εξωτερική αλλά και εσωτερική σειρήνα. Η κάθε μία έχει τον ρόλο της.
Η εξωτερική σειρήνα να ειδοποιήσει τους γείτονες ή να καταδείξει άμεσα στο σπίτι που δέχεται επίθεση ενώ η εσωτερική για να ξυπνήσει τους ενοίκους (ναι εκεί έχουμε φτάσει, να πρέπει να βάζουμε συναγερμό ακόμα και όταν είμαστε μέσα στο σπίτι).

Σημαντικό : Για να μην βανδαλίσουν την σειρήνα (Αφρό – σε κουβά με νερό κλπ), αυτή θα πρέπει να είναι τοποθετημένη σε τέτοιο σημείο που να είναι δύσκολο να την προσεγγίσει ο κακοποιός.

Είναι χρήσιμο να διαβάσετε και αυτό: Η “Αχίλλειος πτέρνα” των συναγερμών

Τανταλίδης Μ.