Ένα κινητό που έχει “χακαριστεί” μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τον κάτοχο του. Μπορεί να σας “ακούνε” σε κάθε ιδιωτική στιγμή σας, να σας “βλέπουν”, να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με το κινητό κλπ

Αν έχεις αμφιβολία για το αν το κινητό σου παρακολουθείται τότε υπάρχουν έξι ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσεις :

α. Το κινητό σου συμπεριφέρεται αλλόκοτα:

Διαπιστώνεις ότι ανοίγει και κλείνει σε τυχαίες στιγμές; η οθόνη φωτίζεται ξαφνικά και χωρίς λόγο; Κάνει περίεργους θορύβους; Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια  ότι η συσκευή σου παρακολουθείται.

β. Διαρκής και άσχετος θόρυβος:

Αν εκεί που μιλάς αρχίσεις να ακούς διάφορους ασυνήθιστους θορύβους στο παρασκήνιο και αυτό γίνεται τακτικά, δεν είναι καλό σημάδι για την συσκευή σου.

γ. Η μπαταρία αδειάζει γρήγορα και απότομα:

Ακόμα κι αν είναι σχετικά παλιά και πολυχρησιμοποιημένη, η μπαταρία του κινητού θα πρέπει να αποφορτίζεται με ομαλό τρόπο. Αν δεις ότι η μπαταρία ξαφνικά  «πεθαίνει» απότομα, ίσως χρησιμοποιεί και άλλος την συσκευή σου.

δ. Υψηλή κατανάλωση στα δεδομένα:

Γενικά ο καθένας από εμάς ξέρει περίπου την κατανάλωση των δεδομένων που του παρέχει το πρόγραμμα που έχετε στο κινητό μας. Αν λοιπόν, ξαφνικά διαπιστώσετε την κατανάλωση data να αυξάνεται χωρίς να έχετε αλλάξει συνήθειες χρήσης πρέπει να το ψάξεις…

ε. Παράξενα μηνύματα:

Αν αρχίσεις να δέχεσαι μηνύματα με ασυνήθιστους χαρακτήρες και σύμβολα, δεν αποκλείεται να είσαι θύμα παρακολούθησης.

στ. Η θερμοκρασία ξαφνικά αυξάνεται

Άλλη μία ύποπτη ένδειξη είναι όταν έχουμε ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του κινητού, ειδικά στην περιοχή της μπαταρίας. Φυσικά αυτό  μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική χρήση του και στις πολλές ενεργές εφαρμογές που “τρέχουν”.

Τι μπορούμε να κάνουμε :

 

Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε  είναι η οριστική απενεργοποίησή του κινητού, με ταυτόχρονη αφαίρεση της μπαταρίας και SIM, μέχρι νεωτέρας.

 

α. Εντοπισμός των κακόβουλων εφαρμογών

Αρχικά, πρέπει να κοιτάξουμε τα στατιστικά στοιχεία στη χρήση της μπαταρίας. Εκεί θα δούμε όλες τις γνωστές εφαρμογές που κάνουν χρήση μπαταρίας. Ωστόσο, αν δούμε κάποιο άλλη εφαρμογή  που δεν γνωρίζουμε ή δεν χρησιμοποιούμε συχνά, ενδέχεται αυτή να είναι η κατάσκοπος που παρακολουθεί το κινητό μας.

β. Απενεργοποίηση Bluetooth

Το ενεργό Bluetooth  ενδέχεται να βοηθήσει αυτούς που θέλουν να παρακολουθούν το κινητό μας. Είναι σημαντικό να το χρησιμοποιούμε μόνο όταν το χρειαζόμαστε.

γ. Αλλαγή κωδικών σε όλους τους λογαριασμούς

Αλλάζουμε όλους τους κωδικούς της συσκευής μας.

δ. Σάρωση του κινητού με anti-malware

Μία από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για τις Android συσκευές είναι το, Bitdefender Mobile Security στο Android.

ε. Εργοστασιακές ρυθμίσεις

Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να απαλλαχτούμε οριστικά από τέτοια φαινόμενα είναι να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφάλειας όλων των δεδομένων. Κατόπιν, θα πρέπει να επαναφέρουμε τη συσκευή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.