You are currently viewing Η αόρατη απειλή: Deepfakes και οι οικονομικές συνέπειές τους

Το 2019, ένας διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε θύμα απάτης μέσω deepfake φωνής που μιμούταν τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να πληρωθούν σχεδόν 220.000 ευρώ σε κυβερνοεγκληματίες. Με παρόμοιο τρόπο, το 2024, ένας εργαζόμενος στο λογιστήριο μιας πολυεθνικής εταιρείας εξαπατήθηκε μέσω μιας deepfake βιντεοκλήσης, που κόστισε στην εταιρεία του 25 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Αυτά τα περιστατικά δείχνουν την αυξανόμενη απειλή των deepfakes στην ασφάλεια. Οι σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης διευκολύνουν την κλωνοποίηση και μετάφραση φωνής, καθιστώντας την απειλή αυτή πιο σοβαρή από ποτέ. Συνήθως, για τη χρήση deepfakes απαιτούνται βασικά προσωπικά στοιχεία, όπως ο αριθμός τηλεφώνου ενός ατόμου.

Η ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας λογισμικού ασφαλείας ESET προσφέρει συμβουλές για την προστασία του αριθμού τηλεφώνου μας.

    1. Προσοχή στο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing). Μην απαντάτε ποτέ σε ανεπιθύμητα μηνύματα ή κλήσεις από άγνωστους αριθμούς, μην κάνετε κλικ σε τυχαίους συνδέσμους σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα, και διατηρήστε την ψυχραιμία σας πριν αντιδράσετε σε φαινομενικά επείγουσες καταστάσεις, καθώς έτσι προσπαθούν να σας παγιδεύσουν.
    2. Επικοινωνήστε με τον πάροχό σας για τα μέτρα ασφαλείας της SIM. Μπορεί να διαθέτουν επιλογές όπως το κλείδωμα της κάρτας για προστασία από το SIM Swapping ή πρόσθετα επίπεδα ασφαλείας για την αποτροπή απάτης, όπως η προώθηση κλήσεων.
    3. Προστατέψτε τους λογαριασμούς σας με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, ιδανικά χρησιμοποιώντας ειδικά κλειδιά ασφαλείας, εφαρμογές ή βιομετρικά στοιχεία αντί για επαλήθευση μέσω SMS.
    4. Σκεφτείτε διπλά πριν δώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας σε μια ιστοσελίδα. Παρόλο που η χρήση του ως πρόσθετη επιλογή ανάκτησης για τις διάφορες εφαρμογές σας μπορεί να είναι χρήσιμη, άλλες μέθοδοι, όπως δευτερεύοντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή εφαρμογές επαλήθευσης (authenticators), θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιο ασφαλή εναλλακτική λύση.
    5. Για αγορές μέσω διαδικτύου, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια προπληρωμένη κάρτα SIM ή μια υπηρεσία VoIP αντί για τον κανονικό αριθμό του τηλεφώνου σας.
    6. Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας για κινητά με φιλτράρισμα κλήσεων και βεβαιωθείτε ότι τα cookies τρίτων στο πρόγραμμα περιήγησής σας είναι αποκλεισμένα. Διερευνήστε άλλα εργαλεία και τεχνολογίες που ενισχύουν την ιδιωτικότητα.

     

Τα Deepfakes είναι μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί προηγμένους αλγορίθμους για τη δημιουργία ψεύτικων βίντεο ή ηχητικών αρχείων που φαίνονται και ακούγονται πολύ ρεαλιστικά. Ο όρος προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων “deep learning” (βαθιά μάθηση) και “fake” (ψεύτικο).

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης για να αναλύσει και να μάθει τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή της φωνής ενός ατόμου και στη συνέχεια να τα αναπαράγει σε ένα νέο βίντεο ή ηχητικό αρχείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βίντεο όπου κάποιος φαίνεται να λέει ή να κάνει κάτι που δεν έχει ποτέ πει ή κάνει στην πραγματικότητα.

Τα deepfakes μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, τόσο θετικούς όσο και αρνητικούς. Μερικά παραδείγματα χρήσης περιλαμβάνουν:

  • Ψυχαγωγία: Δημιουργία ρεαλιστικών ειδικών εφέ σε ταινίες και βιντεοπαιχνίδια.
  • Εκπαίδευση: Κατασκευή εκπαιδευτικών βίντεο όπου ιστορικά πρόσωπα ή επιστήμονες παρουσιάζουν πληροφορίες.
  • Κυβερνοεγκληματικότητα: Χρήση για εξαπάτηση, παραπληροφόρηση και εκβιασμό.

Η αυξανόμενη ικανότητα των deepfakes να παραπλανούν καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη τεχνολογιών ανίχνευσης και μεθόδων για την προστασία από τις καταχρήσεις τους.