Η κατασκευή του καταλύτη προϋποθέτει την ύπαρξη πανάκριβων (πλέον) υλικών. Τα υλικά αυτά είναι το παλλάδιο το ρόδιο και η πλατίνα.

Σύμφωνα με τους New York Times, πριν από μερικά  χρόνια το παλλάδιο κόστιζε 412 ευρώ η ουγγιά και πλέον στοιχίζει  2.472 ευρώ η ουγγιά. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το ρόδιο το οποίο κοστίζει  16.483 ευρώ η ουγγιά.

Παράδειγμα του μεγέθους αυτής της μάστιγας σας παραθέτουμε στοιχεία από την πόλη του Λονδίνου :

“Υπήρξε τεράστια αύξηση των καταλυτικών μετατροπέων που κλέβονται από αυτοκίνητα το 2019, σύμφωνα με την αστυνομία στο Λονδίνο.

Για τους πρώτους έξι μήνες του 2019, ο αριθμός των κλοπών καταλυτικών μετατροπέων αυξήθηκε σε 2.894, σε σύγκριση με 1.674 κλοπές για όλο το 2018.”Όσοι πιο παλαιοί τόσο πιο ακριβοί είναι οι μεταχειρισμένοι καταλύτες στην «μαύρη» αγορά καθώς τα παλαιότερα συστήματα διέθεταν περισσότερα μέταλλα οπότε κοστίζουν και περισσότερα χρήματα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι κλέφτες προτιμούν να κλέβουν καταλύτες από οχήματα με ηλικίες άνω των 10 ετών, μεγάλου κυβισμού ώστε να είναι και αρκετά μεγάλο το ανταλλακτικό.

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα οι καταλύτες είναι πολύ μικρότεροι και χαμηλότερης αξίας οπότε ξεφεύγουν από το στόχαστρο των κλεφτών.

Στη συνέχεια οι κλεμμένοι καταλύτες καταλήγουν είτε σε κάποιο συνεργείο αυτοκινήτων ή επισκευής εξατμίσεων αλλά μπορεί να αποκτηθούν και από εμπορίες μετάλλων που θα τους ανακυκλώσουν.

Πάντως είναι γνωστό ότι όσο αυξάνονται οι τιμές των μετάλλων τόσο περισσότερο αυξάνεται και η τιμή διάθεσής τους στην «μαύρη» αγορά καθώς όπως προαναφέραμε αποτελεί ένα ανταλλακτικό που αφαιρείται εύκολα και υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Τώρα λόγω της έξαρσης των κλοπών κάποιοι υιοθετούν καινοτόμους τρόπους προφύλαξης των καταλυτών τους, όπως αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία, αλλά οι επαγγελματίες κλέφτες με ηλεκτρικό τροχό τα κόβουν όλα χωρίς κόπο…

Πως μας κλέβουν τον καταλύτη;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μας κλέψουν τον καταλύτη;

  • Σημειώστε τον σειριακό αριθμό του καταλύτη σας ώστε να τον κάνετε ξεχωριστό.
  • Τοποθετήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα πάνω από τον καταλυτικό μετατροπέα.
  • Εγκαταστήστε CCTV και συναγερμό.
  • Παρκάρετε το οχήματα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψετε την πρόσβαση από κάτω. Αν παρκάρετε κολλητά σε τοίχους, δείτε από πια πλευρά είναι η εξάτμισή σας και διαλέξτε αυτή για να είναι στην πλευρά του τοίχου, η ανύψωση με γρύλλο γίνεται πιο δύσκολη έτσι.
  • Μην παρκάρετε το μισό αυτοκίνητο πάνω σε πεζοδρόμιο, εκτός από αντικοινωνική προσφορά κάνει πιο εύκολο το σήκωμα με γρύλλο.