You are currently viewing 11 κανόνες για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Το περπάτημα είναι μια υγιεινή δραστηριότητα, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τους κανόνες ασφαλείας των πεζών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν περπατάτε σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ή μονοπάτια ξεχωριστά από τον δρόμο.

Πρέπει πάντα να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας κυκλοφορίας καθώς και επιπλέον οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια του περπατήματος σε δημόσιους χώρους.

Για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια του περπατήματος, ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες .

Κάντε…

Να προσέχετε την κυκλοφορία

Να περπατάτε στο πεζοδρόμιο όταν είναι δυνατόν

Να περπατάτε σε σειρά ενός

Να θυμάστε ότι οι οδηγοί μπορεί να μη σας δουν

Να μην κάνετε…

Να περπατάτε με την πλάτη σας στην κατεύθυνση της κίνησης

Να ξεχνάτε να παρακολουθείτε για άλλους πεζούς και ποδηλάτες

Να φοράτε σκούρα χρώματα, ιδιαίτερα τη νύχτα

Να ακούτε δυνατή μουσική ή να κοιτάτε το τηλέφωνό σας.

Περπατήστε αντικρίζοντας την κίνηση

Εάν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και πρέπει να περπατήσετε στην πλευρά του δρόμου, επιλέξτε την πλευρά όπου αντικρίζετε την κίνηση προς εσάς. Αντικρίζοντας την κίνηση, σας δίνει την καλύτερη ευκαιρία να δείτε τα οχήματα που πλησιάζουν πιο κοντά σε σας και να λάβετε αποφασιστική δράση όταν απαιτείται.

Η αντίθετη οδηγία ισχύει για τους ποδηλάτες. Πρέπει να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τη ροή της κυκλοφορίας.

Διασχίστε με ασφάλεια

Η μητέρα σας είχε δίκιο – πρέπει να κοιτάξετε προς τις δύο κατευθύνσεις πριν διασχίσετε οποιονδήποτε δρόμο. Σε ελεγχόμενα διασταυρώσεις, είναι σοφό να διασχίζετε μόνο όταν έχετε το φως διασταύρωσης για τους πεζούς. Ακόμη και τότε, οι οδηγοί και οι ποδηλάτες μπορεί να έχουν πράσινο φως για να στρίψουν (ή να στρίβουν δεξιά σε κόκκινο) και να μην περιμένουν να είστε στη διάβαση.

Κάντε επαφή με τα μάτια των οδηγών που μπορεί να στρίβουν. Κάντε μια χειρονομία. Βεβαιωθείτε ότι σας βλέπουν. Σε μια σταβή στιγμή μεταξύ οχήματος και πεζού, ο πεζός μπορεί να χάσει μόνο.

Περπατήστε σε ενιαία σειρά στους δρόμους

Πρέπει να περπατάτε σε ενιαία σειρά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα δρόμο με πολλές στροφές και όπου ο κυκλοφοριακός ροή έχει μόνο ένα δευτερόλεπτο για να σας δει πριν σας χτυπήσει.

Το να περπατάτε πλάι στον συνοδοιπόρο σας μπορεί επίσης να σας κάνει να αποσπαστείτε από τις συνομιλίες σας, έτσι ώστε να μην δίνετε την απαραίτητη προσοχή στην κυκλοφορία ή τις οδικές πινακίδες.

Επικοινωνήστε με ποδήλατα και δρομείς

Μοιραστείτε τον δρόμο και το μονοπάτι με ποδήλατα και δρομείς. Οι ποδηλάτες πρέπει να σας προειδοποιούν όταν πλησιάζουν από πίσω με ένα κουδούνι ποδηλάτου ή με τη φράση “περνάω στα αριστερά/δεξιά”. Ακούστε τους, επιτρέποντας τους να περάσουν με ασφάλεια και οι δρομείς πρέπει επίσης να φωνάζουν για πέρασμα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ποδηλάτων και πεζών μπορεί να οδηγήσουν σε θραύση οστών ή κεφαλικού τραυματισμού.

Να είστε ορατοί

Φορέστε φωτεινά χρώματα όταν περπατάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν περπατάτε τη νύχτα, φορέστε ρούχα ανοιχτού χρώματος και ανακλαστικά ρούχα ή ένα ανακλαστικό γιλέκο για να είστε ορατοί.

Οι οδηγοί συνήθως δεν περιμένουν πεζούς να είναι έξω μετά το σούρουπο, και χρειάζεται να τους δώσετε κάθε ευκαιρία να σας δουν, ακόμη και σε διασταυρώσεις που έχουν σήματα διασταύρωσης.

Να είσαι προβλέψιμος

Κάνε μια συνήθεια να παραμένεις σε ένα πλευρό του δρόμου κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας αντί να αλλάζεις τυχαία από τη μία πλευρά στην άλλη.

Διατηρήστε την Ένταση Χαμηλά

Διατηρήστε την ένταση σε ένα επίπεδο όπου μπορείτε ακόμα να ακούτε κουδούνια ποδηλάτων και προειδοποιήσεις από άλλους πεζοπόρους και δρομείς. Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά, φορέστε μόνο ένα ώστε να μπορείτε να ακούτε το περιβάλλον σας. Ο γιατρός σας θα σας ευχαριστήσει επίσης.

Κλείσε το τηλέφωνο και κοίτα πάνω

Η απροσεξία κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας λόγω συνομιλίας, ανταλλαγής μηνυμάτων ή παιχνιδιών όπως το Pokemon Go σε ένα κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας είναι εξίσου επικίνδυνη με το να κάνετε αυτά τα πράγματα ενώ οδηγείτε.

Είστε αποσπασμένοι και δεν είστε τόσο ενήμεροι για το περιβάλλον σας. Είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσετε κίνδυνο κυκλοφορίας, κινδύνους για να πέσετε ή περαστικούς δρομείς και ποδηλάτες. Δυνητικοί εγκληματίες σας βλέπουν ως εύκολο στόχο.

Περπατήστε τους σκύλους σας με κοντό λουρί

Είναι τρομακτικό και τραγικό να παρακολουθείτε σκύλους να τρέχουν στην κυκλοφορία ή να μπλέκουν σε μια θανατηφόρα μάχη σκύλων, είτε είναι δεμένοι είτε όχι.

Όταν όμως περπατάτε το σκύλο σας με μακρη λουρί, υπάρχει και ο κίνδυνος να πέσετε πάνω σε άλλους πεζούς ή ποδηλάτες. Θα κρατήσετε τον σκύλο σας πιο ασφαλή και εκείνους που περνούν από την πλευρά σας.

Ξέρετε πότε να σταματήσετε το περπάτημα

Η θερμοπληξία, η αφυδάτωση, η καρδιακή προσβολή ή ο εγκεφαλικός επεισόδιο μπορούν να χτυπήσουν περπατητές οποιασδήποτε ηλικίας. Μάθετε τα συμπτώματα αυτών των ιατρικών εκτάκτων καταστάσεων και κουβαλήστε ένα κινητό τηλέφωνο για να καλέσετε το 911.

Ακόμη και αν είστε ένας έμπειρος και καλά εκπαιδευμένος περπατητής, μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα από αυτά τα προβλήματα και να χρειαστεί να διακόψετε το περπάτημά σας.

Ενθαρρύνετε τους φίλους σας που περπατούν να σταματούν όταν εμφανίζονται οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα.

Να είστε προσεκτικοί στους άγνωστους

Η ασφάλεια στους δρόμους αποτελεί ανησυχία για πολλούς περπατητές. Επιλέξτε μια διαδρομή περπατήματος που επισκέπτονται συχνά άλλοι περπατητές, τρεξίματα και ποδηλάτες.

Η ενεργός προσοχή και επίγνωση μπορεί να αποθαρρύνει επικίνδυνα άτομα από το να σας κάνουν στόχο τους.