Η κλοπή μπορεί να είναι του ίδιου του αυτοκινήτου (μερική ή ολική). Ή να αφορά την διάρρηξη του, ώστε να κλαπεί κάτι πολύτιμo που έχετε μέσα σε αυτό.

Οι οδηγίες που σας παραθέτουμε αφορούν και τις δύο περιπτώσεις.

Σαν βασική συμβουλή σας προτείνουμε να κάνετε ασφάλεια για ολική κλοπή του αυτοκινήτου. Ακόμα και στην περίπτωση που βρείτε μόνο το σασί του, αν έχετε κάνει μερική κλοπή η αποζημίωση θα είναι μηδαμινή.
Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν στα βασικά τους πακέτα την ολική κλοπή, σαν βασική υπηρεσία ασφάλισης.

Ένα άλλο πολύ καλό μέτρο για την κλοπή του αυτοκινήτου είναι και η αγορά ενός GPS Tracker.

Υπάρχουν φυσικά και ειδικές μπάρες που ασφαλίζουν το τιμόνι με τα πεντάλ του αυτοκινήτου.

Όμως εκτός από την κλοπή του ίδιου του αυτοκινήτου, υπάρχει και η διάρρηξη του (Για κλοπή του περιεχομένου του).

Φανταστείτε πως κάποιος σπάει το τζάμι ή καταστρέφει την κλειδαριά του αυτοκινήτου σας, για να κλέψει το 2ευρω που φαίνεται στην κονσόλα του.

Οδυνηρή εμπειρία, για αυτό διαβάστε :

Να κλειδώνετε το αυτοκίνητο σας και δοκιμάστε αν κλείδωσε (όλες οι πόρτες) .

Ενεργοποιείτε το συναγερμό. Πάντα να επενδύετε σε ένα σύγχρονο συστήματα συναγερμού .

Μην παρκάρετε σε σκοτεινά, απομακρυσμένα μέρη ή και κακόφημα. Για την ασφάλεια του αυτοκινήτου αλλά και της δικής σας.

Προσέχετε όταν παρκάρετε σε σημεία που μπορεί να δείξουν μεγάλη διάρκεια απουσίας. Πχ  αεροδρόμιο, λιμάνι, γήπεδο, πολυκατάστημα κλπ. Είναι καλύτερο να πάτε σε κάποιο ελεγχόμενο πάρκινγκ ή να σας πάει κάποιος φίλος σας στα σημεία αυτά. Ακόμα μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας κοντά σε πολυσύχναστες συνοικίες και να περπατήσετε μέχρι τα σημεία αυτά.

Να παρκάρετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι σας, όσο αυτό είναι εφικτό. Θα ακούσετε τον συναγερμό του αυτοκινήτου και βγαίνοντας φωνάζοντας στο μπαλκόνι σας, θα τρομάξει τους κλέφτες.

Aν έχετε πολύ ακριβό αυτοκίνητο, εξετάστε την πιθανότητα να διαθέσετε κάποια χρήματα για να εγκαταστήσετε κάμερες ακόμα και μέσα στο γκαράζ σας. Μπορείτε επίσης να έχετε μόνιμη θέση στάθμευσης. Αυτό θα σας γλυτώσει και από μικροτρακαρίσματα που γίνονται στο δρόμο από ατζαμήδες οδηγούς.

Μην αφήνετε πράγματα, χαρτιά, ταυτότητες, κάρτες, ψιλά κλπ σε καθίσματα, κονσόλες και πατάκια. Αντικείμενα αξίας αλλά και όχι τόσης κυκλοφορούν και εξαρτημένοι), μπορεί να τραβήξουν την προσοχή των ανθρώπων που δεν θέλετε. Αντιθέτως, οι στατιστικές δείχνουν πως σπάνια ανοίγουν το πορτπαγκάζ, που ίσως είναι μία καλή, πρόχειρη, κρυψώνα για κάποια πράγματα σας.

Προσέξτε να μην αφήνετε κλειδιά πάνω στο αυτοκίνητο ή -ακόμα χειρότερα- τη μηχανή αναμμένη μπροστά από ένα περίπτερο που σταματήσατε για ελάχιστα λεπτά.

Αφαιρούμε την πρόσοψη του ραδιοφώνου. Κρίνεται σκόπιμο να αποκρύπτουμε την πρόσοψή του τοποθετώντας την σε κάποιο άλλο σημείο του αυτοκινήτου. Ίσως οι κλέφτες δεν θα κάτσουν να ασχοληθούν πολύ και θα πάνε σε άλλο αυτοκίνητο.

Τα φιμέ τζάμια δεν λειτουργούν μόνο ως διακοσμητικά στοιχεία του αυτοκινήτου σας. Μπορούν να έχουν και μία άλλη χρήση. Να αποκρύψουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας.

Χρυσίδου Ι.