Τα στοιχεία και τις φωτογραφίες της συμμορίας των δραστών που «άδειαζε» σπίτια σε Αττική και Κόρινθο δημοσίευσε η αστυνομία. Πρόκειται για 15 άτομα οι οποίοι κατηγορούνται για τις 46 διαρρήξεις με λεία 510.000 ευρώ.

Τρόπος δράσης της συμμορίας.

Η συμμορία των Ρομά επέλεγε ως περιοχές δράσης τον «άξονα» της Αττικής Οδού (σ.σ. Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Κηφισιά, Πόρτο Ράφτη, Ραφήνα κ.ά.), ενώ στόχευαν οικίες όπου μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση ή να αναρριχηθούν. Αφού κατόπτευαν την κάθε οικία, ελέγχοντας το είδος της πόρτας, τα παράθυρα, την ύπαρξη συναγερμού, καμερών ασφαλείας, σκύλου-φύλακα κλπ, βεβαιώνονταν για την απουσία των ενοίκων, απενεργοποιούσαν τα συστήματα συναγερμού και βιντεοσκόπησης, χρησιμοποιούσαν Ι.Χ. αυτοκίνητα, είτε κλεμμένα είτε νοικιασμένα και τοποθετούσαν σ’ αυτά πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να έχουν πλήρη κάλυψη κατά την διάπραξη της κλοπής.

Οι διαρρήκτες και οι τσιλιαδόροι βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις και κωδικοποιημένες φράσεις, παραβίαζαν συνήθως παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή αναρριχούνταν στα μπαλκόνια και με λοστούς διερρήγνυαν τα παραθυρόφυλλα των οικιών και εισέρχονταν στο εσωτερικό τους, από όπου και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Σε όσες περιπτώσεις οι ένοικοι βρίσκονταν εντός των οικιών τους, προσποιούνταν τους υπαλλήλους Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας (σε κάποιες περιπτώσεις τους αστυνομικούς της Ασφάλειας ή τους απεσταλμένους του Δημάρχου της περιοχής) και έπειθαν τα θύματα τους να τους επιτρέψουν την είσοδο. Στη συνέχεια τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα και ταυτόχρονα άλλοι συνεργοί τους εισέρχονταν στην οικία, ερευνούσαν τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή.