Σπείρα Ιρακινών πλαστογράφων, στα χέρια τη αστυνομίας

Τρεις Ιρακινοί, ηλικίας 32, 44 και 51 ετών, διωκόμενοι με ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης των βελγικών Αρχών, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας για την ταυτοποίηση μελών σπείρας, αναζητούμενων και από άλλες χώρες, για εγκληματική δράση, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι τρεις διεθνώς διωκόμενοι.

Από τις αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν σε διάφορες οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Τριάντα ένα ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων, μεγάλος αριθμός ψηφιακών μέσων αποθήκευσης, στα οποία είναι καταχωρημένες χιλιάδες φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων από και προς ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, αποδεικτικά αποστολής δεμάτων, καθώς και μεγάλος αριθμός χειρόγραφων σημειώσεων.

Όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν είτε πλαστά είτε καταχωρημένα ως κλεμμένα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επικαιροποίηση :

Για έξι μήνες αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονταν σε διαρκή επαφή με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Βελγίου για τη σύλληψη τριών Ιρακινών που βρίσκονταν στην Αθήνα και συμμετείχαν σε κύκλωμα κατασκευής πλαστών διαβατηρίων και διακίνησης μεταναστών.

Για τους Βέλγους η σύλληψή τους ήταν κρίσιμης σημασίας, καθώς στη χώρα τους είχε συλληφθεί ο αρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Το συγκεκριμένο κύκλωμα μπήκε στο μικροσκόπιο των Αρχών ακόμα και για λαθρεμπόριο έργων τέχνης.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της υπόθεσης, «από το μήνα Οκτώβριο του 2020 η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του Βελγίου, προκειμένου να εντοπιστούν μέλη εγκληματικής ομάδας με παρακλάδια σε Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών, κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων, μη αποκλειόμενων άλλων έκνομων ενεργειών, όπως νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και λαθρεμπορία έργων τέχνης.

Η αδιάκοπη ανταλλαγή πληροφοριών με την Υπηρεσίας μας συνετέλεσε στην επιτάχυνση της έρευνας των Βελγικών Αρχών και κινητοποίησε τη διαδικασία παροχής δικαστικής συνδρομής, με σκοπό την κατάσχεση πειστηρίων».

Για τη σύλληψη των Ιρακινών στην Αθήνα «επιστρατεύτηκε» και ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., μετά από άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (κατόπιν εισαγγελικής άδειας). Οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των συλληφθέντων, συλλέγοντας στοιχεία για τη δράση τους. Επίσης, «αθέατοι» αστυνομικοί έγιναν για αρκετό καιρό οι «σκιές» των Ιρακινών, σε μία προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της δράσης τους και του δικτύου τους.

Στο τελικό στάδιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης επιχειρησιακές συναντήσεις των Ελλήνων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Ισλαμικής Ριζοσπαστικοποίησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας των Βρυξελλών, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα προ πενθημέρου, με σκοπό την αυτοπρόσωπη παρουσία τους κατά τις έρευνες και την εξέταση των βασικών υπόπτων. Οι Βέλγοι ήθελαν να είναι παρόντες στην ανάκρισή τους, γνωρίζοντας στο σύνολό της την υπόθεση και τις προεκτάσεις της (που συνδέονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης σε αρκετές χώρες).

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021 στην Αθήνα. Οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν συλλάβει σε προγενέστερο χρόνο στη χώρα τους τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος που κατηγορείται για σύνδεση με τρομοκρατία. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι τρεις Ιρακινοί που συνελήφθησαν στη χώρα μας δεν κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

https://www.tromaktiko.gr/