You are currently viewing Δες πως μπορούν να σου κλέψουν κωδικούς αν συνδέεσαι σε ξένα wi-fi.

Όλοι πολύ ή λίγο έχουμε συνδεθεί σε κάποιο δημόσιο wi-fi, είτε σε κάποιο λιμάνι, καφέ, αεροδρόμια η hot-spot η τέλος πάντων, έχουμε “δανειστεί” την ασύρματη σύνδεση του γείτονα. Γενικότερα, η πλειοψηφία των χρηστών έχουν την εντύπωση πως το να συνδεθούν σε κάποιο ασύρματο τρίτο δίκτυο είναι ασφαλές. Η αλήθεια όμως είναι άλλη αι πολύ επικίνδυνη για τα ευαίσθητα δεδομένα μας.

Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να σας κλέψουν τους κωδικούς σας, χωρίς να το καταλάβετε.

Σας παραθέτουμε μερικά :

Firesheep

Πρόκειται για ένα addon του Firefox το οποίο παρακολουθεί όλες τις συσκευές που έχουν συνδεθεί στο ίδιο δίκτυο ασύρματο δίκτυο με εμάς και ψαρεύει τους κωδικούς από διάφορα γνωστές ιστοσελίδες (Facebook, Twitter, Google, κλπ). Αυτό προσθέτει μια sidebar στον Firefox.

Αν κάποιος χρήστης συνδεθεί σε κάποια από αυτές τις ιστοσελίδες, εμφανίζεται το προφίλ του στο sidebar και κάνοντας ένα απλό κλικ επάνω του αποκτάμε πρόσβαση στον λογαριασμό του.

Το πρόσθετο αυτό, δεν θα το βρείτε στην σχετική σελίδα του Firefox με τα πρόσθετα, μα θα πρέπει να το εντοπίσετε και να το κατεβάσετε μόνοι σας. Το πως, δεν θα σας το πούμε, μα είναι πανεύκολο, με μερικά κλικ, θα το έχετε εγκαταστήσει.

Ακόμα και να σας δώσει μήνυμα πως δεν είναι συμβατό με την έκδοση του Firefox που έχετε και πάλι μπορείτε να το βάλετε, (Αναζητήστε : πως γίνεται να εγκαταστήσετε add-ons μη συμβατά της έκδοσης FF που τυχόν έχετε).

FaceNiff

Εδώ έχουμε μια εφαρμογή για Android η οποία αντίθετα με κάποιες που είναι ανεβασμένες στο GooglePlay, δουλεύει πραγματικά και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όλη η διαδικασία γίνεται αυτόματα μέσα από το κινητό σας και σε ελάχιστα λεπτά η και δευτερόλεπτα η εφαρμογή ψαρεύει κωδικούς ανυποψίαστων ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται συνδεδεμένοι στο ίδιο ασύρματο δίκτυο με εσάς.

Ούτε αυτό θα το βρείτε στο Google Play (Android Market), μα θα πρέπει να το κατεβάσετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να δουλέψει, θα πρέπει να έχετε δικαιώματα root στην συσκευή σας

Για να προστατευτείτε, αποφύγετε να έχετε τους ίδιους λογαριασμούς παντού, αποφύγετε να κάνετε login από ασύρματα δίκτυα άγνωστα σε εσάς και τέλος πάντων χρησιμοποιήστε κάποια εφαρμογή που θα προστατεύει τους κωδικούς σας. Εμείς σας προτείνουμε με την KeePas.

KeePas

Μετά από κάποια χρόνια εμπειρίας, έχω καταλήξει πως αυτές οι εφαρμογές απομνημόνευσης των passwords είναι παραπάνω από αναγκαστικές, επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να μη τύχει να ξεχάσουμε ένα password και αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο, πως θα τύχει όταν το χρειαζόμαστε επειγόντως.

Πάμπολλες οι εφαρμογές του είδους, ακόμα και σα πρόσθετα η ενσωματωμένες λειτουργίες σε browsers. Το θέμα είναι πως η πραγματικότητα επιβάλει μια τέτοια εφαρμογή να δουλεύει σε ότι λειτουργικά συστήματα έχουμε εγκατεστημένα. Έτσι καταλήξαμε στο KeePass, τ’ οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γνωστό KeePasX του kde και που δουλεύει ακόμα και σε smart-phones, κινητά και βέβαια και στο Android:

Θα τονίσουμε πόσο βασικό είναι να ΜΗΝ χρησιμοποιούμε κωδικούς με ελάχιστους χαρακτήρες.

Για σκεφτείτε μετά πόσο εύκολο είναι να κλέψει κάποιος το κωδικό σας από κάπου και μετά να μπορεί να έχει πρόσβαση παντού, ακόμα και στο mail σας και από εκεί και πέρα οπουδήποτε.

Το KeePass, το οποίο και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα αν θέλετε μια τέτοια εφαρμογή να την έχετε σε οποία εγκατεστημένα λειτουργικά στο σύστημα σας, είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο ανοιχτού κώδικα, που βοηθάει να διαχειριζόμαστε τους κωδικούς μας με τον πλέον ασφαλή τρόπο.

Δημιουργεί μια βάση δεδομένων η οποία είναι κλειδωμένη με κάποιο κλειδί η με ένα βασικό αρχείο.

Έτσι το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμόμαστε ένα και μόνο κεντρικό κωδικό η να επιλέξετε το βασικό αρχείο, ώστε να έχετε πρόσβαση.

Η βάση δεδομένων έχει κρυπτογράφηση με τους πιο ισχυρούς σήμερα αλγόριθμους: AES και Twofish.

Τα εργαλεία αυτά είναι κοινοποιημένα και δημόσια και ΟΧΙ δικά μας. Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε προς ενημέρωση.

Το αν και το πως θα τα χρησιμοποιήσει ο καθένας, είναι δική του ευθύνη.