Τέσσερα προφίλ βιαστών

Μελετώντας τα τέσσερα προφίλ, από την πλευρά της ψυχολογίας, συμπεραίνεται ότι όλοι είχαν μια κακή παιδική ηλικία, είχαν μεγαλώσει από έναν γονέα και είχαν παράλληλα κακή σχέση με τη μητέρα τους. Κινούνται τις απογευματινές και βραδινές κυρίως ώρες.

– Βιαστής επιβεβαίωσης της δύναμής του, ο πιο συχνός στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον λιγότερο βίαιο, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι απολογητικός με την έννοια ότι, αφού ολοκληρώσει την πράξη του, θα ρωτήσει το θύμα πώς αισθάνεται. Μπορεί να ζητήσει μέχρι και συγγνώμη. Κυριαρχεί το αίσθημα της κατωτερότητας και προσπαθεί να επιβεβαιώσει μέσω του βιασμού τον ανδρισμό και τη δύναμή του. Συνήθως, ανήκει σε χαμηλά οικονομικά στρώματα και με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης. Πολλές φορές φοράει μάσκα και προσπαθεί να κρύψει το πρόσωπό του.

Πώς κινείται

Εντοπίζει τα θύματά τους κοντά στον γειτονικό του χώρο. Όταν, μάλιστα, η γυναίκα προσπαθεί να αντισταθεί και να αντιδράσει, οι πιθανότητες να τραπεί σε φυγή είναι πολλές. Όταν συναντήσει αντίσταση δηλαδή, θα εγκαταλείψει την πράξη του. Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί, όπως λένε οι εγκληματολόγοι, σημείο «κλειδί» για τη γυναίκα. Τα θύματά του επιλέγονται με ηδονοβλεψία, στοιχείο που καταρρίπτει τον μύθο ότι οι ηδονοβλεψίες δεν προχωρούσαν ποτέ σε πιο βίαιους τύπους σεξουαλικών εγκλημάτων.

– Ο εκδικητικός βιαστής, πιο επικίνδυνος. Σκοπός του είναι να εκδικηθεί τις γυναίκες για όσα έχει υποστεί ο ίδιος από το γυναικείο φύλο. Συνήθως, αφορά τη σχέση που είχε με τη μητέρα του στην παιδική ηλικία. Οι περισσότεροι προέρχονται από διαζευγμένους γονείς, το 80% μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα, με την ίδια να είναι αυστηρή και προστατευτική. Του αρέσει η αδρεναλίνη, είναι αθλητικός τύπος με προτίμηση στα μαχητικά αθλήματα. Παράλληλα, είναι οξύθυμος και σε πολλές περιπτώσεις παντρεμένος με παιδιά.

Πώς κινείται

Κινείται και αυτός στον γειτονικό του χώρο, ενώ προσπαθεί να μειώσει και να υποτιμήσει το θύμα του, σκίζοντας με βία τα ρούχα αναγκάζοντάς το σε παρά φύση ασέλγεια. Από τις ενέργειές του προκύπτει ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος της απόλαυσής του. Ωστόσο, αν συναντήσει αντίδραση από τη γυναίκα, μπορεί να φτάσει μέχρι και στη δολοφονία.

– Ο επιβλητικός βιαστής με κίνδυνο να καταλήξει ο βιασμός στον θάνατο, συχνό στην Ελλάδα. Μοιάζει με τους προηγούμενους με τη διαφορά ότι εξαρχής έχει την πεποίθηση ότι έτσι πρέπει να πράξει ο άνδρας. Θεωρεί ότι η επιβολή της δύναμης σε μια γυναίκα είναι ορθή. Είναι πολύ επιθετικός και προέρχεται από μονογονεϊκή οικογένεια. Πιστεύει στην ανωτερότητα του άνδρα πάνω στη γυναίκα. Είναι μορφωμένος, καλοντυμένος, τελειομανής και σε καλή οικονομική κατάσταση, ενώ δεν τον ενδιαφέρει να κρύψει το πρόσωπό του.

Πώς κινείται

Αναμένει από τα θύματά του να αντιδράσουν κατά τη διάρκεια του βιασμού, κάτι που τον εξιτάρει. Είναι θορυβώδης και επιχειρεί να «ψαρέψει» τα θύματά του σε μπαρ δείχνοντας στην αρχή έναν διαφορετικό χαρακτήρα.

Οι εκδικητικοί και επιβλητικοί τύποι βιαστών στοχεύουν στην ψυχολογική ηδονή και ασκούν υψηλού τύπου βία. Το παράδοξο είναι ότι βιάζουν γυναίκες εκτός από τις συντρόφους ή τις συζύγους τους.

Ο σαδιστής, ο πιο επικίνδυνος απ’ όλους και πιο σπάνιος στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζεται από επιθετική σεξουαλική φαντασία. Πρόκειται για άτομα με επιθετική συμπεριφορά και στην καθημερινότητά τους. Ο συγκεκριμένος τύπος εμφανίζεται κατά 80% σε χώρες όπως η Αμερική. Είναι μορφωμένος, παντρεμένος και καταναγκαστικός με την εμφάνισή του. Δεν νιώθει τύψεις και ενοχές για την πράξη του, είναι υπεράνω υποψίας και μοιάζει με τον κατά συρροή βιαστή και δολοφόνο. Μπορεί να είναι είτε ομοφυλόφιλος είτε ετεροφυλόφιλος.

Πώς κινείται

Ασκεί μια τελετουργική πράξη βιασμού, την οποία έχει ήδη σχεδιάσει και καταλήγει σχεδόν πάντα σε θανάτωση του θύματος. Χρησιμοποιεί διάφορα μέσα όπως να φωτογραφίζει, να δένει, να φιμώνει και να κλείνει τα μάτια του θύματος. Πιθανώς να μην είναι ικανός σεξουαλικά, με καθυστερημένη ή καθόλου εκσπερμάτιση. Συχνά έχει σύνεργα βιασμού και διατηρεί ένα ειδικό μέρος για τις πράξεις του, όπως ένα απομονωμένο σπίτι, ένα φορτηγάκι, ένα δωμάτιο στο διαμέρισμά του.

Σημειώνεται ότι κανένας βιαστής δεν είναι ολόιδιος με έναν άλλον και τα κίνητρά τους μπορεί να διαφέρουν. Οι παραπάνω τύποι βιαστών αφορούν μια γενική και αποδεκτή μεν τυπολογία, αλλά δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως μαθηματικός τύπος.

Ομαδικός και συγγενικός βιασμός 

Τα άτομα που συμμετέχουν στον ομαδικό βιασμό ανήκουν στα προφίλ βιαστών 2 και 3, λειτουργούν συνδυαστικά, ενώ η περίπτωση θανάτου είναι βέβαιη όταν υπάρχει ο κίνδυνος να καταγγελθούν από το θύμα. Από τον ομαδικό βιασμό αποκλείεται ο σαδιστής, καθώς θέλει να πράξει μόνος του και χωρίς «συνεργάτες». Ο βιασμός από οικείο και συγγενικό πρόσωπο μπορεί να είναι οι περισσότεροι σε ποσοστό, αλλά οι λιγότεροι που αναφέρονται στις αστυνομικές αρχές.

Ο εγκληματολόγος τόνισε καταλήγοντας ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να προχωρούν σε καταγγελία του βιασμού τους και όταν λένε «όχι» σημαίνει «όχι». Αν, μάλιστα, καταγραφούν πολλές καταγγελίες, τότε ο βιασμός θα αποτελέσει ένα είδος αντεγκληματικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν ο φόβος και ο στιγματισμός.

https://www.zougla.gr/