Πώς θα προστατεύσουμε το παιδί

Πέρα από το χρονικό όριο που επιβάλλεται στην καθημερινή χρήση του, υπάρχει και το πρόβλημα που γεννιέται όταν τα παιδιά θέλουν ο λογαριασμός τους να είναι δημόσιος για να έχουν όσο πιο πολλούς ακόλουθους γίνεται αλλά και περισσότερες προβολές σε κάθε βίντεο που αναρτούν.

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει τους γονείς είναι πως στην κεντρική οθόνη, εκτός από την καρτέλα «Για εσάς» όπου τα παιδιά παρακολουθούν το υλικό όσων ακολουθούν, υπάρχει η καρτέλα «Ανακαλύψτε» με βίντεο που προτείνει το TikTok για τον κάθε χρήστη. Σε κάποια από τα βίντεο μπορεί να υπάρχουν υβριστικές λέξεις ή και προκλητικό περιεχόμενο.

Η μανία του TikTok και η σημασία του ενημερωμένου γονιού 

Πριν γίνει εγκατάσταση της εφαρμογής στο κινητό του παιδιού, είναι απαραίτητο να του μιλήσουμε με απλά και κατανοητά λόγια για την επικίνδυνη πλευρά του διαδικτύου. Αν το παιδί είναι μικρό ή στην αρχή της εφηβείας είναι το νέο προφίλ χρήστη πρέπει να είναι ιδιωτικό, να υπάρχει ένα προκαθορισμένο χρονικό όριο μέσα στην ημέρα/εβδομάδα που το παιδί θα χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Καλό είναι να ζητάτε από το παιδί να βλέπετε τι περιεχόμενο ανεβάζει αλλά και να συζητάτε τι παρακολουθεί γιατί μπορεί να εξαπατηθεί από τον ψευδή κόσμο που προβάλλεται στα μάτια του.

Χρειάζεται, δηλαδή, μία σταθερή επίβλεψη και υπενθύμιση πως αυτό το είδος ζωής που βλέπει στα βίντεο δεν είναι η πραγματικότητα, παρά μία μαγνητοσκοπημένη στιγμή ενός λεπτού από κάποιους που θέλουν για να γίνουν διάσημοι.

Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα παιδιά μακριά από τα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης. Ο κάθε γονέας όμως έχει τον τρόπο να βρίσκεται δίπλα στο παιδί του και να το ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για το εικονικό περιβάλλον του TikTok, Instagram κτλ. Όταν το παιδί είναι καλά ενημερωμένο, αποκτά την σιγουριά για το πώς να κινηθεί με ασφάλεια στο διαδίκτυο χωρίς να ανησυχείτε για τους πιθανούς κινδύνους.

https://chillandreadblog.com/