Στις ημέρες μας οι απάτες (διαδικτυακές) είναι σε έξαρση και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό θα συμβαίνει και στο μέλλον.

Οι άνθρωποι δεν είμαστε εξομοιωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, παρότι είμαστε πολλές ώρες “πάνω” από μία έξυπνη συσκευή τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αν και αυτό ακούγεται οξύμωρο είναι η πικρή αλήθεια.

Έχουμε την ψευδαίσθηση πως η επαφές μας, οι αναζήτηση πληροφοριών, οι αγορές μας, οι φωτογραφίες μας, τα προσωπικά μας στοιχεία, είναι προστατευμένα στο διαδίκτυο. Χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση επί του θέματος, άρα και ούτε ευκαιρία προστασίας, μοιράζουμε πληροφορίες ζωτικής σημασίας της ταυτότητας μας, που σε άλλη περίπτωση (παραδοσιακή επικοινωνία) δεν θα τολμούσαμε ποτέ να “δώσουμε” σε αγνώστους.

Οι εποχές έχουν αλλάξει και η διαδικτυακή απάτη είναι γεγονός ακόμα και στην χώρα μας.

Φυσικά όλα αυτά δεν τα γράφουμε για να αποκλείσουμε την ψηφιακή πραγματικότητα από την ζωή μας. Απλά πρέπει να ακολουθήσουμε μερικά βήματα που θα μας κάνουν να χαιρόμαστε τα καλούδια της νέας τεχνολογίας χωρίς όμως να βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να ανακαλύψουμε ότι ξαφνικά άδειασε ο λογαριασμός ταμιευτήριου ή χρεωθήκαμε για προϊόντα που ποτέ δεν αγοράσαμε εμείς.

Δια ζώσεις ενέργειες 

Βήμα 1ο

Όταν η πιστωτική μας κάρτα έληξε δεν την πετάμε απλά τοποθετώντας στο πορτοφόλι μας την νέα κάρτα. Την κομματιάζουμε! Την διαλύουμε, ώστε να εξαφανιστούν όλα τα προσωπικά στοιχεία που έχει πάνω της. Η καταστροφή αφορά ακόμα και το “τσιπάκι” που αυτή έχει (η μεταλλική πλακίτσα που υπάρχει πάνω στην κάρτα μας). Ένα ψαλίδι είναι αρκετό ώστε να την κάνουμε κομματάκια…

Βήμα 2ο

Ότι κάναμε με την πιστωτική κάρτα το ίδιο κάνουμε και με την προσωπική μας αλληλογραφία (ναι υπάρχουν ακόμα και σήμερα αρκετοί από εμάς που μας αρέσει να παίρνουμε σε χαρτί την αλληλογραφίας μας , λογαριασμούς, επιστολές, ειδοποιήσεις κλπ). Μια είναι η συμβουλή, δεν την πετάμε απλά στα σκουπίδια, την κάνουμε χαρτοπόλεμο. Πραγματικά πολλοί κλέφτες ψάχνουν στα σκουπίδια για τέτοιες πληροφορίες ώστε να βγάλουν μία ταυτότητα με τα στοιχεία μας ή να χρεώσουν το τηλέφωνό μας, αφού μάθουν ποιο είναι αυτό.

  • Το ίδιο ισχύει και για τα χαρτάκια από ΑΤΜ, Super Market κλπ

Βήμα 3ο

Αγοράζουμε ειδικό πορτοφόλι για να προστατεύουμε το τσιπάκι RFID της κάρτας μας από επίδοξους κλέφτες.

Βήμα 4ο

Ελέγχουμε τακτικά το υπόλοιπο του λογαριασμούς μας ώστε να εντοπίσουμε περίεργες κινήσεις.

Εξ αποστάσεως συμβουλές.

Βήμα 1ο

Δεν δίνουμε τηλεφωνικά στοιχεία της κάρτας μας ή της ταυτότητας μας. Όταν το μεσημέρι μας παίρνει ένας ευγενικός κύριος να μας ανακοινώσει πως κερδίσαμε ένα μεγάλο δώρο και για να μας το στείλει πρέπει να δώσουμε προσωπικές πληροφορίες, 9/10 είναι απάτη. Καμιά σοβαρή εταιρία (Τράπεζα, ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ) δεν μας ζητά ταυτοποίηση με αυτόν τον τρόπο. Στην τελική καλύτερα να χάσουμε ένα σκουπάκι για όλες τις χρήσεις, από την τάδε εκπομπή, παρά τα στοιχεία που θα δώσουμε να αποτελέσουν την “βάση” (γενικά δεν είναι εύκολη υπόθεση) για την δημιουργία ταυτότητας και πιστωτικής κάρτας, ώστε να κάνουν αγορές σε βάρος μας (με τα στοιχεία μας).

Βήμα 2ο

Δεν συμπληρώνω στοιχεία ταυτότητα σε αμφίβολές ιστοσελίδες που δεν έχουν και τα  δύο : α. Λουκετάκι στην μπάρα διευθύνσεων με έγκυρό πιστοποιητικό και β. Τεχνολογία https.

Βήμα 3ο 

Δεν συμπληρώνουμε τα στοιχεί μας σε email ή διαδικτυακές λοταρίες.

Βήμα 4ο

Δεν ανεβάζω φωτογραφίες μου στο διαδίκτυο.