Τα ποσοστά που χρησιμοποιούμε στην ανατομία μας αφορούν της ΗΠΑ, αλλά η παγκοσμιοποίηση μας έχει χτυπήσει την πόρτα εδώ και χρόνια, επομένως δεν απέχουμε πολύ σαν χώρα με την εγκληματικότητα που συμβαίνει στο Δυτικό ημισφαίριο.

Οι εποχές που κοιμιζόμασταν με ανοιχτά παράθυρα στην δεκαετία του ’80 έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό που οι πατεράδες μας έβλεπαν στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση και φάνταζε ταινία “επιστημονικής φαντασίας”, σχετικά με την εγχώρια εγκληματικότητα.

Ας δούμε λοιπόν τι στοιχεία μας δίνουν διάφορες μελέτες του εξωτερικού:

Η πλειοψηφία των διαρρήξεων αποφασίζεται μέσα σε 20 δευτερόλεπτα παρακολούθησης

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι το σπίτι μας να μη γίνει “επιλέξιμο” για την ομάδα που μας παρακολουθεί. Ένα σήμα συναγερμού (Ακόμα και αν δεν υπάρχει), μία πινακίδα σκύλου, Ανδρικά άρβυλα μεγάλου μεγέθους ή αντικείμενα που μαρτυρούν πως κατοικεί κυνηγός στο σπίτι (ακόμα και αν είμαστε οικολόγοι και φιλόζωοι)  είναι κάποιες λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν το σπίτι μας “μη επιλέξιμο” και να “τραβήξουν” για κάποιον άλλο ευκολότερο στόχο.

 

Η επιλογή του σπιτιού για διάρρηξη γίνεται μετά από παρακολούθηση  σε ποσοστό 45% 

Φροντίζουμε το σπίτι μας να “φαίνεται” πως έχει ενοίκους μέσα.Έξυπνα φώτα, απενεργοποίηση της τηλεφωνικής συσκευής ή προώθηση της στο κινητό μας, χαμηλή ένταση στο κουδούνι, φροντίδα (να αγγαρέψουμε ένα γείτονα ή φίλο) για την “εικόνα” του κήπου ή της συσσωρευμένης αλληλογραφίας μας κλπ

 

Η επιλογή του σπιτιού για διάρρηξη γίνεται μετά από “πληροφορία” γνωστού σε ποσοστό 33%

Προσέχουμε λοιπόν τι λέμε και σε ποιόν το λέμε. Οι διακοπές που αποφασίσαμε για τον επόμενο μήνα και το συζητάμε στο κομμωτήριο της γειτονιάς μας, είναι πληροφορία ζωτικής σημασίας  για κάποιον άλλο πελάτη ή υπάλληλο κλπ ώστε να αποφασίσει να έρθει να μας επισκεφθεί, όταν εμείς ταξιδεύουμε για τα νησιά του Αιγαίου.

 

Ένα 17% των εισβολέων μας γνωρίζει

Προσέχουμε τις παρέες μας αλλά και τις παρέες όλης της οικογένειας. Ο φίλος μας στο tik Tok δεν είναι σίγουρο ότι είναι πραγματικός μας φίλος μπορεί να είναι το “τσιράκι” μίας σπείρας διαρρηκτών!

 

Οι διαρρήξεις δεν συμβαίνουν μόνο σε κακές γειτονιές με υψηλή εγκληματικότητα

Τα πλούσια σπίτια φαίνονται φυσικά πιο δελεαστικά για έναν εισβολέα από αυτά σε μία εργατική συνοικία.

 

Το 40% των παράνομων εισόδων σε σπίτια συμβαίνει μέρα μεσημέρι

Τότε που σχεδόν όλη η οικογένεια λείπει στην εργασία ή το σχολείο.

Στο 60% η εισβολή ξεκινά με κάποια καταστροφή.

Γερές πόρτες ασφαλείας και τα κάγκελα στα παράθυρα είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουμε.

Τανταλίδης Μ.