Αυτοσχέδια όπλα για νόμιμη αυτοάμυνα.

Πριν αρχίσουμε να απαριθμούμε τα “όπλα” που μπορεί να μας βοηθήσουν σε μία δύσκολη στιγμή, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι νόμιμη αυτοάμυνα για να μην έχουμε μπλεξίματα με τον νόμο. Ή καλύτερα να έχουμε τα λιγότερα προβλήματα με τον νόμο στην περίπτωση που θα πρέπει να ασκήσουμε το δικαίωμα αυτό.

Άμυνα είναι η αναγκαία προσβολή του επιτιθέμενου, στην οποία προβαίνει κάποιος, για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ή άλλον από άδικη και παρούσα επίθεση που στρέφεται εναντίον του.

Από τον ορισμό αυτό προκύπτουν οι βασικές αρχές, που ισχύουν στη νόμιμη άμυνα, προκειμένου αυτή να μην τιμωρηθεί :

Πρώτον : Θα πρέπει η εναντίον μας επίθεση να είναι άδικη και παράνομη, έτσι π.χ. κάποιος που πυροβολεί το δικαστικό κλητήρα, που έρχεται να του κατασχέσει πράγματα, δεν είναι σε άμυνα, διότι ο κλητήρας λειτουργεί στα πλαίσια του Νόμου και κατόπιν εντολής.

Δεύτερον: Θα πρέπει άμυνα και επίθεση να ταυτίζονται χρονικά ή τουλάχιστον να είναι πολύ κοντά, έτσι  αν κάποιος μας πυροβολήσει και φύγει, δε είναι αυτοάμυνα να τον βρούμε μετά από μία ημέρα  στην καφετέρια και να τον πυροβολήσουμε. Στην περίπτωση που ο δράστης κυνηγάει το θύμα επί ώρες, η άμυνα είναι δυνατή, για όσο χρόνο υφίσταται αυτή η κατάσταση, γιατί εδώ η επίθεση έχει διάρκεια. Αν το θύμα καταφέρει να αφοπλίσει τον δράστη, η επίθεση έχει τελειώσει, αν στη συνέχεια το θύμα σκοτώσει των δράστη τότε, θα έχει πρόβλημα με τον νόμο.

Τρίτον : Η άμυνα οφείλει να είναι η αναγκαία, γιατί αν έχουμε υπέρβαση του αναγκαίου ορίου και μέτρου, η πράξη άμυνας μπορεί να κριθεί ως άδικη και να τιμωρηθεί.  Έτσι αν μας επιτεθεί κάποιος με βρισιές, η άμυνα με… πυροβολισμό, προφανώς υπερβαίνει το μέτρο και θα τιμωρηθούμε για ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Ένας νομοταγής πολίτης δεν κυκλοφορεί με περίστροφα, μαχαίρια και όπλα γενικά. Όμως υπάρχει περίπτωση να έρθει αντιμέτωπος με εγκληματικές καταστάσεις, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αμυνθεί για να αποφύγει τον κίνδυνο, όπως περιγράφει ο νόμος που αναφέραμε παραπάνω.

Όπως τα κανονικά όπλα έτσι και σε αυτά που αναφέρουμε η χρησιμότητα τους έχει να κάνει με το πόσο καλά τα ξέρει και τα χειρίζεται αυτός που τα χρησιμοποιεί. Φυσικά πρέπει να επαναλάβουμε πως η “αστυνομία”, η “φυγή” και “απεμπλοκή” από τέτοιες καταστάσεις, είναι η καλύτερη αυτοάμυνα μας (του φευγάτου η μάνα, δεν έκλαψε ποτέ).

Αν όμως δεν μπορείτε να αποφύγετε την εγκληματική ενέργεια σε βάρος σας, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω :

α. Στυλό και μολύβι

Αποτελεσματικό “όπλο” κοντινής απόστασης. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θανάσιμη ζημιά στον επιτιθέμενο.

β. Κλειδιά αυτοκινήτου.

Αν και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού στις αρθρώσεις των δαχτύλων από την λανθασμένη χρήση τους, είναι ένα “όπλο” που ο καθένας φέρει μαζί του. Η δύναμη τους, είναι τέτοια που μπορεί να πλήξουν ακόμα και θανάσιμα τον επιτιθέμενο.

γ. Μπουκάλι

Ένα μπουκάλι γυάλινο ή πλαστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  “όπλο”.  Το περιεχόμενό του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιπερισπασμό για να έχουμε χρόνο διαφυγής. Αλλά και το ίδιο το μπουκάλι μπορεί να αιφνιδιάσει τον επιτιθέμενο.

δ. Μπρελόκ κλειδιών

Μακριά και ανθεκτικά μπρελόκ, μπορούν να χρησιμέψουν ως  “όπλο” σε μια επίθεση. Αν έχει γωνίες τότε με την σωστή χρήση, μπορούν να επιφέρουν πολύ μεγάλη βλάβη στον επιτιθέμενο.

ε. Φακός 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ακόμα και η δέσμη φωτός μπορεί να φανεί χρήσιμη για αντιπερισπασμό.

στ. Τσάντα

Μια τσάντα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά ως “ανάχωμα” σε εμάς και τον επιτιθέμενο.
Μια  τσάντα (συνήθως γυναικεία), μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιστροφικά για έλεγχο της απόστασης αλλά και για χτύπημα.

ζ. Ζώνη, ζακέτα, μπουφάν

Πολύ καλό “όπλο” για να αποφύγουμε ένα αιχμηρό αντικείμενο.

η. Κτένα για τα μαλλιά

Αποτελεσματικό για να γρατσουνίσει τον δράστη αιφνιδιάζοντας τον ώστε να αποκτήσουμε χρόνο διαφυγής.

Χρυσίδου Ι.