You are currently viewing Συνελήφθησαν 5 μέλη συμμορίας που λήστευαν κοσμηματοπωλεία με “ριφιφί” σε όλη την Ελλάδα

Μια εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η αστυνομία στον Πειραιά λήστευε κοσμηματοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας κυρίως τη μέθοδο “ριφιφί”.

Πέντε μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν σε συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και Τμημάτων Ασφαλείας Πειραιά στις 14 Απριλίου, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στη Σαλαμίνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση δρούσε με συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλάζοντας μέλη κάθε φορά για να αποφύγει τον εντοπισμό. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να λεηλατήσουν κοσμηματοπωλεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, αποκομίζοντας παράνομο όφελος που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.

Σε βάρος των κατηγορουμένων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, κλοπές, παραβίαση κατάσχεσης, πλαστογραφία, εμπρησμό, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η σύλληψη της συμμορίας αποτελεί σημαντική επιτυχία για την αστυνομία, καθώς η δράση της προκαλούσε σημαντικό πλήγμα στην ασφάλεια των πολιτών και στην οικονομία.

Πώς δρούσε η συμμορία “Ριφιφί”: Σχεδιασμός, εκτέλεση και διαφυγή

Η εγκληματική οργάνωση που εξάρθρωσε η αστυνομία στον Πειραιά λήστευε κοσμηματοπωλεία μεθοδικά και με προσοχή στη λεπτομέρεια, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Επιλογή Στόχου:

  • Εντόπιζαν κοσμηματοπωλεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
  • Κατόπτευαν τους χώρους γύρω από τα κοσμηματοπωλεία, μελετώντας τα συστήματα ασφαλείας, τις ώρες λειτουργίας και τις συνήθειες των υπαλλήλων.

Προετοιμασία:

  • Σχεδίαζαν λεπτομερώς τον τρόπο τέλεσης της ληστείας, επιλέγοντας την κατάλληλη μέθοδο (π.χ. “ριφιφί” ή παραβίαση θυρών-ρολών ασφαλείας).
  • Φρόντιζαν για την κάλυψη της ταυτότητάς τους, χρησιμοποιώντας κουκούλες τύπου “full face” και “τσιλιαδόρο” για να παρακολουθούν τυχόν κινήσεις.

Εκτέλεση:

  • Χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα με πλαστές πινακίδες ή ενοικιαζόμενα για την προσέγγιση και απομάκρυνση από το σημείο της ληστείας.
  • Εφάρμοζαν το σχέδιό τους με ακρίβεια και ταχύτητα, εκμεταλλευόμενοι τυχόν αδυναμίες στα συστήματα ασφαλείας.
  • Στόχος τους ήταν η άμεση και αποτελεσματική ληστεία, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή να θέσουν σε κίνδυνο τους υπαλλήλους ή τους πελάτες.

Διαφυγή:

  • Μετά την ληστεία, έσπευδαν να απομακρυνθούν από το σημείο με τα κλεμμένα ή ενοικιαζόμενα οχήματα.
  • Σε περίπτωση ακτοπλοϊκής μετακίνησης, δήλωναν ψευδή στοιχεία για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 6- οχήματα,
  • 5- κινητά,
  • κοσμήματα,
  • διαρρηκτικά εργαλεία,
  • είδη ρουχισμού που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων και
  • 1500- ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί:

  • διακεκριμένη κλοπή σε κοσμηματοπωλείο στον Πόρο την 22-08-2023,
  • 6- περιπτώσεις απόπειρας διακεκριμένης κλοπής από κοσμηματοπωλεία σε Πόρο, Δελφούς και Αργοστόλι το διάστημα από 5-12-2023 έως 1-4-2024,
  • κλοπή οχήματος τον Σεπτέμβριο 2023 από την περιοχή των Μελισσίων και
  • κλοπή κατασχεμένου οχήματος και εμπρησμός αυτού την 3-2-2024.

Μέρος των κοσμημάτων που βρέθηκαν αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της παράνομης δράσης της οργάνωσης συνεχίζεται.