Συμβουλές για την πρόληψη ληστείας

Κάθε μέρα που περνά, γίνεται μία ληστεία και 22 διαρρήξεις σε καταστήματα. Ο άνθρωπος έχει την “τάση” αρνητικά φαινόμενα να τα “περνά” στην λήθη (είναι φυσιολογική διαδικασία του εγκεφάλου μας).

Μπορεί καθημερνά να ακούμε ή να διαβάζουμε για τέτοιες άσχημες καταστάσεις, αλλά θεωρούμε πως δεν θα γίνει σε εμάς, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε σαν την “στρουθοκάμηλο”, χωρίς σχέδιο δράσης και συστήματα ασφαλείας, οδεύουμε όλο και ποιο κοντά, ώστε να γίνουμε ο επόμενος στόχος.

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη ληστείας σε ένα κατάστημα:

1. Να είστε προσεκτικοί για ύποπτα άτομα που περιφέρονται γύρο και κοντά από το κατάστημά σας.

2. Να είστε προσεκτικοί σε οχήματα που είναι παρκαρισμένα κοντά ή γύρω από την επιχείρησή σας για μεγάλο χρονικό διαστήματα, με επιβάτες. Σημειώστε την περιγραφή του οχήματος, τον αριθμό πινακίδας, καθώς και μια περιγραφή του επιβάτη / των επιβατών του οχήματος.

3. Όλα τα επιπλέον μετρητά, που δεν χρειάζονται για τη διεξαγωγή των εργασιών της επιχείρησης σας, πρέπει να “φυγαδεύονται” σε χρηματοκιβώτιο ή σε κάποια κρύπτη. ‘Ενα χρηματοκιβώτιο με χρονοκαθυστέρηση, το οποίο πρέπει να είναι προσβάσιμο μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα είναι η καλύτερη λύση. Φυσικά η ύπαρξη χρηματοκιβωτίου με χρονοκαθηστέρηση πρέπει να εμφανίζεται εμφανώς στην βιτρίνα του καταστήματος σας, με μία πινακίδα.

4. Να έχετε διαφορετική “ρουτίνα” κάθε φορά για την μεταφορά των χρημάτων σας από την επιχείρηση προς την τράπεζα.

5. Μεταφέρετε τα μετρητά με άσχετες συσκευασίες που δεν προδιαθέτουν ότι πρόκειται  για μεταφορά χρημάτων (τσάντες, φακέλους κλπ).

6. Μην μεταφέρετε μετρητά την ίδια ώρα κάθε μέρα.

7. Μην μεταφέρετε πολλά χρήματα, σε μεγάλη απόσταση από το όχημά σας.

8. Η αστυνομία πρέπει να μπορεί να βλέπει στο κατάστημα σας, από το δρόμο.

9. Έχετε επαρκή φωτισμό σε λειτουργία τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης, από όλες τις πλευρές.

10. Έχετε κάμερες με εγγραφή σε σκληρό δίσκο τόσο εντός όσο και εκτός του καταστήματος, 24ώρες το 24ωρο.

11. Βεβαιωθείτε ότι οι κάμερες είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να καταγράφουν διαφορετικούς χώρους στο κατάστημα σας.

12. Διατηρήστε ασφαλείς τις εξόδους κινδύνου.

13. Κρατάτε ένα κινητό τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο και μην διστάσετε να καλέσετε την Αστυνομία σε περίπτωση που αισθανθείτε απειλή ή παρατηρήσατε κάτι ύποπτο.

14. Προσέξτε να μη διαφημίζεται πόσο καλή είναι η επιχείρηση σας ή πόσα χρήματα κερδίζετε.

Εάν “πέσετε” θύμα ληστείας, θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές:

1. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και ακολουθήστε τις οδηγίες του ληστή.

2. Υποθέτουμε πάντα ότι οι δράστες είναι οπλισμένοι. ακόμη και αν δεν εμφανίζεται όπλο.

3. Εστιάζετε να θυμάστε την περιγραφή του υπόπτου, του οχήματος του αλλά και την κατεύθυνση που πήρε, καθώς φεύγει. Επίσης, το όπλο και οτιδήποτε ειπώθηκε κατά την διάρκεια της ληστείας. Αλλά δεν βγάζουμε τις κουκούλες τους, σίγουρα θα μας σκοτώσουν!

4. Το συντομότερο δυνατό (όταν είναι ασφαλές) βεβαιωθείτε ότι η πρώτη κλήση που κάνετε είναι στην αστυνομία.

5. Προστατέψτε τυχόν αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί να έχει αφήσει πίσω του, ο ληστής και οτιδήποτε μπορεί να έχει αγγίξει ο ύποπτος.

6. Εάν υπάρχει κάποιος μάρτυρας του συμβάντος, ζητήστε του να μείνει έως ότου φτάσει η αστυνομία ή να του πάρετε τα  στοιχεία επικοινωνίας.

7. Όπως συμβαίνει με την προσωπική ασφάλεια γενικά, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΔΙΟ για το πώς θα αντιδράσετε σε συγκεκριμένες καταστάσεις, έτσι ώστε εάν συμβεί ένα έγκλημα, να μην είστε εντελώς απροετοίμαστοι.

Η ανθρώπινη ζωή είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο.

Τανταλίδης Μ.