Μετά την υπόθεση Διάρρηξη των θυρίδων στην Αθήνα, θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο,  με την ασφάλεια τους.

Πολλοί από εμάς τοποθετούμε τα πιο πολύτιμα αντικείμενα μας σε μια θυρίδα ασφαλείας. Αλλά πόσο ασφάλεια έχουν;

Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα χρηματοκιβώτια μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλή από ό, τι ελπίζαμε. Το 2016 , τολμηροί κλέφτες έσπασαν τη στέγη μιας τράπεζας στη Νέα Υόρκη, μπαίνοντας στο θησαυροφυλάκιο. Έσπασαν πολλές θυρίδες, μαζεύοντας το περιεχόμενο και αφήνοντας τις άδειες θυρίδες διάσπαρτες στον χώρο.

Την ίδια χρονιά, ένας πιο πονηρός εγκληματίας, αφού απέκτησε πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο, πήρε τις κλειδαριές από  έναν αριθμό θυρίδων και αφού τις άδειασε,  διέφυγε με το περιεχόμενο, χωρίς να αφήνει κανένα ορατό ίχνος της διάρρηξης έως ότου οι  ιδιοκτήτες άνοιξαν τις κενές θυρίδες (Ακριβώς αυτό που έγινε στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες).

Σύμφωνα με το FBI, 15 έως 18 διαρρήξεις τον χρόνο αφορούν τραπεζικές θυρίδες.

Δυστυχώς, όμως, οι διαρρήξεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι New York Times δημοσίευσαν άρθρο, για έναν πελάτη τράπεζας που χρησιμοποίησε τη θυρίδα ασφαλείας, για να αποθηκεύσει τη συλλογή από σπάνια ρολόγια.

Αρχικά η μίσθωση για την θυρίδα έγινε το 1980. Τον Απρίλιο του 2014, ήρθε ο πελάτης στην τράπεζα και άνοιξε την θυρίδα του και την βρήκε άδεια.

Τελικά, έμαθε ότι η θυρίδα του είχε αδειάσει λόγω της μη σωστής τήρηση αρχείων, από την τράπεζα.

Ένας άλλος πελάτης με διπλανή θυρίδα   δεν είχε καταβάλει την απαιτούμενη μίσθωση και η τράπεζα από λάθος αποδέσμευσε το περιεχόμενο της θυρίδας.

Η τράπεζα μπόρεσε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής, αλλά πολλά πολύτιμα ρολόγια δεν ανακτήθηκαν ποτέ.

Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, σε πολλές περιπτώσεις, οι πελάτες μαθαίνουν εκ των υστέρων ότι οι τράπεζες απαλλάσσονται οποιαδήποτε ευθύνης, για τέτοια περιστατικά.

Η Ελληνική πραγματικότητα :

Καταθέσεις της τάξης των 7 έως 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν «κρυφτεί» σε τραπεζικές θυρίδες, στο… προσωπικό θησαυροφυλάκιο χιλιάδων Ελλήνων.

Ακριβής εικόνα για τις αξίες και τους… θησαυρούς που έχουν μέσα οι θυρίδες δεν υπάρχει, καθώς το περιεχόμενό τους καλύπτεται από το τραπεζικό απόρρητο και «ό,τι μπαίνει ή βγαίνει από αυτές είναι εις γνώσιν του κατόχου του και μόνο», όπως σχολίασε στο CNN Greece αρμόδιο στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Από τις εκτιμήσεις που έγιναν την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων τραπεζικής αργίας στην αρχή των capital controls (29 Ιουνίου – 20 Ιουλίου) σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν περί τις 325.000 θυρίδες, εκ των οποίων το 60%-70% είναι μισθωμένο. Υπολογίζεται ότι η Alpha διαθέτει 150.000 θυρίδες, η Eurobank 30.000, η Εθνική 75.000 και η Πειραιώς 70.000.

Οι τραπεζικές θυρίδες προσφέρουν ασφάλεια στη φύλαξη πολυτίμων αντικειμένων (έγγραφα, χρεόγραφα, κοσμήματα), αλλά κατά βάση… ανασφάλιστη.  Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση κλοπής του περιεχομένου μιας θυρίδας ή μιας πλημμύρας, η τράπεζα δεν υποχρεούται να αποζημιώσει τον πελάτη, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά.

Μερικές συμβουλές για περισσότερη ασφάλεια :

  • Μείνετε σε επαφή με την τράπεζά σας. Εάν είναι δυνατόν, γνωρίστε τον υπεύθυνο του υποκαταστήματος και παρακαλέστε τον, να ανοίγει και να ελέγχει τακτικά την θυρίδα σας. Εάν κάποιος άγνωστος ενδιαφερθεί για την θυρίδα σας, η τράπεζα θα επικοινωνήσει μαζί σας.
  • Εξετάστε εναλλακτικές μορφές αποθήκευσης. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε κυρίως την θυρίδα σας για να αποθηκεύσετε χαρτιά, εξετάστε το ενδεχόμενο να τα σαρώσετε και να τοποθετήσετε ψηφιακά αντίγραφα σε ένα ασφαλές ηλεκτρονικό θησαυροφυλάκιο, όπως Concord , Legal Files ή ContractSafe . Τέτοια διαδικτυακά αποθετήρια έχουν υψηλές δυνατότητες ασφάλειας και είναι συχνά προσβάσιμα από οπουδήποτε στον κόσμο, με σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Αν αλλάξετε διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο, ειδοποιήστε την τράπεζα σας ώστε να γνωρίζει τις αλλαγές αυτές.

Οι θυρίδες ασφαλείας εξακολουθούν να είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για την αποθήκευση των πιο πολύτιμων αντικειμένων σας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με σχεδόν όλα τα άλλα, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την εποπτεία και να παραμείνετε σε επαφή με την τράπεζα σας.

Τανταλίδης