Οι αστυνομικές αρχές μας συμβουλεύουν να αφήνουμε τα φώτα ανοιχτά στο σπίτι, ως ένα μέτρο ασφαλείας για να αποφύγουμε μία διάρρηξη. Παρόλα αυτά πολλοί ιδιοκτήτες αναρωτιούνται για το πόσο αποτελεσματική είναι μία τέτοια “κίνηση”.

Έρευνα του εξωτερικού έδειξε πως η χρήση των φωτών ως ένας τρόπος αποφυγής των διαρρήξεων, μειώνει τις πιθανότητες στην τέλεση της. Η έρευνα επίσης έδειξε πως τα φώτα ασφαλείας πραγματικά μειώνουν τις πιθανότητες κάποιος να εισβάλει στο σπίτι μας γιατί οι διαρρήκτες ξέρουν πως είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν αντιληπτοί όταν προσπαθήσουν να παραβιάσουν ένα σπίτι το οποίο έχει  φωτισμό.

Πώς όμως τα φώτα λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας σε μία διάρρηξη;

Όταν ένα σπίτι φωτίζεται επαρκώς, οι διαρρήκτες θα φροντίσουν να χτυπήσουν την πόρτα, παριστάνοντας κάποιον πωλητή-υπάλληλο κ.λπ. Αν δεν ανοίξει κανείς την πόρτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σπίτι να είναι άδειο. 

Για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά τα φώτα στο σπίτι μας πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω:

Τα φώτα ασφαλείας μας λειτουργούν “παρέα” με τον συναγερμό μας: Τα φώτα θα “τρομάξουν” τον επίδοξο διαρρήκτη αλλά ο ήχος της σειρήνας θα είναι αυτό που θα τους κάνει να το βάλουν στα πόδια. Επομένως πάντα έχουμε και ενεργοποιούμε τον συναγερμό μας.

Χρησιμοποιούμε τα φώτα για να δείξουμε ότι είμαστε στο σπίτι: Ρυθμίζουμε τα φώτα να ανοίγουν φυσιολογικά και σε ώρες που στο σπίτι υπάρχει κόσμος. Το να έχετε αναμμένα τα φώτα στις 2 τη νύχτα δε δηλώνει πως είστε στο σπίτι αλλά πως τα έχετε αφήσει αναμμένα για να νομίζουν οι διαρρήκτες πως είστε σε αυτό.

Χρησιμοποιούμε αισθητήρες κίνησης : Τα φώτα εξωτερικού χώρου για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να  τα συνδυάσουμε με έναν αισθητήρα κίνησης, ο οποίος μόλις εντοπίσει κάποια κινητικότητα, θα δώσει εντολή στα φώτα να ενεργοποιηθούν.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αν αφήνουμε συνεχώς τα φώτα αναμμένα, δε σημαίνει πως αποτελεί ένα μέτρο προστασίας απέναντι στους διαρρήκτες. 

Τανταλίδης Μ.